Nordjylland føler sig snydt for 1,5 milliard

De elleve nordjyske kommuner har regnet sig frem til et udligningsminus på 1,5 milliard kroner og vil have regeringen til at levere en reform inden 2018 fremfor de ‘økonomiske lapperier, der er lagt op til’.

Omfordeling

Af Morten Munkholm | [email protected]

Proppen er af flasken, mener de elleve nordjyske borgmestre, der nu samlet appellerer til regering og Folketing for at få en reform af hele udligningssystemet i stedet for at lave ’økonomiske lapperier’.

- Som indenrigsminister må du have en klar interesse i at få be- eller afkræftet, om kommunerne har ulige vilkår for finansiering. Men hvis ikke du undersøger det, finder du jo aldrig ud af det, siger borgmester i Jammerbugt Kommune og formand for KKR Nordjylland, Mogens Gade (V).

Borgmestrene har sendt et notat til Folketingets Social- og Indenrigsudvalg, hvor de har regnet på forskellen mellem det nuværende udligningssystem og det, de kalder et mere retfærdigt udligningssystem.

De vil blandt andet have ændret udlændingeudligningen, de socioøkonomiske kriterier og hovedstadsudligningen, hvor de når frem til et samlet tab på 1,5 milliard kroner årlig for de nordjyske kommuner.

- Vi kan dokumentere og bevise, at tandhjulene ikke spiller sammen længere. Vi er kommet skævt udad en tangent i et system, som blev lavet for længe, længe siden, lyder det fra Hjørrings borgmester Arne Boelt (S).

Fredag var social- og indenrigsminister Karen Ellemann på besøg i det nordjyske for at snakke om udligning – kun en uge efter, at regeringen har foreslået at omlægge den sociale særtilskudspulje på 420 millioner kroner, hvorfra København og Aarhus hvert år har fået godt 150.

Dansk Folkeparti har meldt ud, at omprioriteringsbidraget skal bruges til at lave omfordeling. Og frem mod årsskiftet arbejder regeringens finansieringsudvalg på forslag, der skal afbøde den økonomiske skævvridning, beskæftigelsesreformen skaber imellem kommunerne. Det er på den baggrund, at de nordjyske borgmestre håber på lidt mere medvind fra Venstre-regeringen, end de har fået tidligere.

- Vi har ikke brug for flere lappeløsninger. 420 millioner og et omfordelt omprioriteringsbidrag kan lyde tillokkende, men dybest set handler det om, at vi skal have en bundlinje, som kan modsvare det, vi har brug for, siger Mogens Gade (V).

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet