Norddjurs vil ud af DR Congo

Nye etiske regler skal sikre, at Norddjurs ikke fremover investerer sine penge i lande som Pakistan og Den Demokratiske Republik Congo. Borgmester Jan Pedersen (S) vil undgå blod på hænderne.

Investeringer

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Norddjurs vil være med til at fremme menneskerettigheder. Ikke bryde dem. Derfor har kommunen nu vedtaget nye etiske regler for deres investeringer. Det sker efter, at Kommunen i december måned sidste år fortalte, at blandt andre Norddjurs havde investeringer i lande som Pakistan og DR Congo gennem deres højrenteobligationer.

”Sådan en anklage betød, at vi kiggede efter, hvad vores penge rent faktisk var placeret i hos vores formueforvaltere,” siger borgmester Jan Pedersen (S).

På den baggrund besluttede Norddjurs at lave etiske regler for at sikre en fornuftig balance mellem afkast og etik. Fremover skal investeringerne læne sig op af FN’s seks etiske principper med fokus på eksempelvis arbejdstagerrettigheder, børnearbejde, miljø og antikorruption. Som konsekvens må Norddjurs nu droppe sine ­investeringer i Sydinvest.

Afkast kom først

De nye retningslinjer betyder ikke, at Norddjurs aldrig kan investere i lande, der har problemer med menneskerettighederne. For Jan Pedersen er det springende punkt, om man som kommune er med til at bidrage til positive fremskridt i de pågældende lande. 

”Hvis vores formueforvaltning i stedet bidrager til, at det ikke sker, så har vi jo blod på hænderne. Vi vil ikke være med til at fremme forhold for mennesker, som direkte modarbejder det, som vi selv står for som mennesker og som samfund,” siger Jan Pedersen. 

Nu håber Jan Pedersen ikke, at det vil ske fremadrettet, og han foregriber selv det oplagt spørgsmål.

”Vi har ikke formuleret sådan noget før, og hvorfor har vi så ikke gjort det, jamen det har vi sådan set bare ikke tænkt så meget i før nu,” siger han og fortæller, at fokus hidtil har været rettet mod at få et højt afkast.

Da Kommunen skrev om højrenteobligationer i december, havde i alt syv kommuner investeringer i DR Congo og ti kommuner i Pakistan ud af 75 undersøgte kommuner.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet