- Det offentlige kan ikke skide på konkurrencereglerne. Vi kan ikke køre over for rødt her på Bornholm, siger Carl Ilsøe (til venstre), Borgerlisten – her sammen med Jeppe Kofoed (S) ved et tidligere arrangement.
Foto: Berit Hvassum / Polfoto
- Det offentlige kan ikke skide på konkurrencereglerne. Vi kan ikke køre over for rødt her på Bornholm, siger Carl Ilsøe (til venstre), Borgerlisten – her sammen med Jeppe Kofoed (S) ved et tidligere arrangement. Foto: Berit Hvassum / Polfoto

”Nogen lyver om hurtigt kommunalt fibernet”

- Det ser speget ud. Nogen lyver. Medlem af kommunalbestyrelsen for Bornholms Regionskommune, Carl Ilsøe, frygter, at den fattige økommune kan få problemer efter etableringen af et potentielt ulovligt fibernet.

østkraft

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Flere bornholmske kommunalpolitikere tvivler på, om de er blevet informeret tilstrækkeligt i sagen om det kommunalt ejede energiselskabs Østkrafts udrulning af fibernet til foreløbig en tredjedel af øens husstande.

I sidste uge kunne Kommunen fortælle, at Bornholms Regionskommune bliver undersøgt af Statsforvaltningen og Energitilsynet for ulovligt at have udbredt fibernet til kommerciel udlejning i strid med kommunalfuldmagten og elforsyningsloven.

- Kommunalbestyrelsen har som sådan ikke været informeret. Der er flere privatpersoner, der har skrevet til os politikere. Vi har blandt andet set en aktindsigt fra Energistyrelsen, hvor en jurist skriver, at kommunen ikke har fået lov til at lave fibernet, siger Carl Ilsøe, kommunalbestyrelsesmedlem for Bornholmerlisten, og tilføjer:

- Østkraft siger, at det har fået tilladelse. Så der må være nogen, der lyver. Jeg skrev til kommunalbestyrelsen. Borgmesteren sagde ingenting.

- Jeg har bedt kommunalbestyrelsen om en undersøgelse for at finde ud af, hvem der har løjet, men jeg har ikke fået noget svar. Hvis nogen i kommunalbestyrelsen har været vidende om det her, så må de have en afklapsning. Det offentlige kan ikke skide på konkurrencereglerne. Vi kan ikke køre overfor rødt her på Bornholm, siger han.

Til stregen

Carl Ilsøe henviser til et brev fra jurist Søren Ramsing fra Energistyrelsen, hvori embedsmanden skriver, at “i forhold til spørgsmålet om tilladelse kan det oplyses, at Energistyrelsen aldrig har givet en tilladelse til etablering af fibernetinfrastruktur på Bornholm”.

Torben Rønne-Larsen, kommunalbestyrelsesmedlem på Bornholm for Dansk Folkeparti og medlem af bestyrelsen i Østkraft, siger, at han “ikke kan erindre, at kommunalbestyrelsen er blevet orienteret”.

”Vi er blevet informeret om, at det ikke har noget på sig. Det har jeg forholdt mig til indtil videre. Jeg er heller ikke bleg for at gå så tæt på stregen som muligt i forhold til at få fibernet på Bornholm. Men det er selvfølgelig problematisk, hvis Østkraft har favoriseret en enkelt operatør i form af Bornholms Fibernet.”

- Men ifølge de informationer, som vi har fået i Østkraft-bestyrelsen, så har vi fået at vide, at det hele var i orden, siger han.

Bo Haxthausen, medlem af kommunalbestyrelsen for Enhedslisten og medlem af Østkrafts bestyrelse, siger, at kommunen og Østkraft er “gået til stregen” i udbredelsen af bredbånd, men han mener ikke, at parterne har foretaget sig noget ulovligt.

- Vi er blevet informeret om, at det ikke har noget på sig. Det har jeg forholdt mig til indtil videre. Jeg er heller ikke bleg for at gå så tæt på stregen som muligt i forhold til at få fibernet på Bornholm. Men det er selvfølgelig problematisk, hvis Østkraft har favoriseret en enkelt operatør i form af Bornholms Fibernet, siger han.

TDC er indblandet

Medlem af kommunalstyrelsen Bente Johansen (R) mener ikke, at Østkraft som sådan gør noget forkert ved at bevæge sig på kanten af kommunalfuldmagten og elforsyningsloven.

- Jeg er ikke modstander af, at Østkraft har fundet en løsning. På Bornholm beder vi bare om nogle rammebetingelser, så vi kan få det samme fibernet som resten af landet. Vi skal udfordre de fri markedskræfter, når TDC ikke mener, at Bornholm behøver samme internethastighed som resten af landet, siger hun.

Teleanalytiker John Strand har gennem lang tid kritiseret det kommunale fibernet og haft en omfattende kommunikation med myndigheder, ministerier og politikere om lovligheden af Østkrafts fibernet.

Bente Johansen mener at vide, at John Strand er sendt i byen af TDC. Den store televirksomhed har tidligere afvist at etablere nyt fibernet på solskinsøen.

- Jeg er fuldstændig overbevist om, at han ikke er uvildig. Han er lobbyist for TDC, siger Bente Johansen.

Kommunen er i besiddelse af en stor del af John Strands kommunikation med diverse parter. Teleanalytikeren afviser dog på alle måder at være “købt og betalt af TDC”.

- Jeg laver ikke lobbyarbejde. Jeg lever af at fortælle teleselskaber i verden, hvordan verden ser ud. Jeg er aldeles ikke i lommen på TDC. Jeg kritiserer jævnlig TDC, siger han og tilføjer:

- Det der med at angribe min person i stedet for at forholde sig til fakta og de spørgsmål, som jeg rejser, fortæller lidt om det politiske niveau på Bornholm. Jeg har afsløret plat, løgne og svindel på Bornholm.

It

Teknik & miljø

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet