Nationalpark afhænger af frivillige, lokale kræfter

Forligsparterne kunne i marts 2012 ikke blive enige om at vedtage en nationalpark ved Skjern Å. Miljøministeren opfordrer lokale kræfter til at fastholde engagement

Natur

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

I december henvendte Aktive Lokalsamfund i Nationalpark Skjern Å sig til miljøminister Ida Auken (SF). I marts 2012 blev vedtagelsen af nationalparken sat på stand by, men de lokale kræfter har ikke opgivet håbet.

- Vi har forsat en etablering af en Nationalpark Skjern Å som vores første og største opgave, står der i brevet.

- Dernæst har vi besluttet at udbygge det samarbejde om turisme byerne imellem, som blev skabt i forbindelse med nationalpark projektet, skriver Aktive Lokalsamfund i Nationalpark Skjern Å.

I sit svar slår miljøministeren fast, at når en nationalpark skal etableres, så er det afgørende at den opfylder formålsbestemmelserne for loven om nationalparker, som blandt andet handler om et særligt naturindhold og en bred lokal opbakning.

- Den lokale opbakning er afgørende for udviklingen af nationalparken, idet det skal ske af frivillighedens vej, skriver Ida Auken.

Positiv indflydelse
Hun opfordrer kommunerne til igen at ansøge, hvis de ønsker at genoptage arbejdet for at lave en nationalpark ved Skjern Å – på samme vilkår som andre ansøgere.

- Jeg synes, at det er positivt, at der er lokale kræfter, der arbejder for naturen og for at skabe nye muligheder i området ved Skjern Å, skriver Ida Auken 

Foreningen fastslår, at området er en del af Udkantsdanmark, og at de derfor søger efter tiltag, der kan ændre udviklingen positivt.

- Vi ser etableringen af en Nationalpark Skjern Å, som en af de faktorer, der kan gøre en forskel til det bedre, skriver Aktive Lokalsamfund i Nationalpark Skjern Å til Ida Auken.

Den betragtning bakkes op af miljøministeren.

-  Jeg er enig i, at en nationalpark i området kunne have haft en positiv betydning for udviklingen i området og håber, at man også uden en nationalpark kan fastholde det store lokale engagement. 

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet