Morsø har flest på psykofarmaka

Det er rart at vide, men ikke så rart at tænke på, siger Morsøs borgmester.

Sundhed

Af Redaktionen | [email protected]

Lykkepiller og sovepiller. Medicin mod angst og psykoser. Andelen af morsingboerne, der tager medicin mod psykiske sygdomme, er den højeste i landet.

”Er det virkelig rigtigt,” spørger den socialdemokratiske borgmester, Lauge Larsen, da Kommunen overbringer ham nyheden.

”Det er rart at vide, men ikke så rart at tænke på. Det er bekymrende. Og det er træls. Jeg har talt med socialudvalget, og vi vil tage en snak med de praktiserende læger om det. Det skal ikke opfattes som en kritik af deres arbejde, men det kunne være, der var steder, man kunne nedbringe forbruget,” uddyber Lauge Larsen, da han har fået lidt tid til at sunde sig, og giver som mulig forklaring, at der er mange nedslidte mennesker og enlige mødre i kommunen.

Ideks 132

Nye tal fra Lægemiddelstyrelsen viser, at Morsø er den kommune i landet, der ligger i top angående personer i behandling for depression, angst, skizofreni og andre psykotiske tilstande samt søvnbesvær. Lægemiddelstyrelsen har sat landsgennemsnittet til indeks 100, og i forhold til det lå Morsø på 132 – den højeste andel af borgere i behandling for depression i 2009. De indekserede tal gør, at man kan sammenligne andelen af borgere på den pågældende type medicin med andelen i andre kommuner. Og samme høje tendens gør sig gældende, når det kommer til den stærkeste form for psykoaktiv medicin, nemlig medicin mod skizofreni og andre psykotiske tilstande. Her er Morsø oppe på indeks 154 – den højeste andel i landet. Når det kommer til medicin mod søvnbesvær og angst, er andelen af morsingboer også højst sammenlignet med resten af landet.

Den lokale psykiater ønsker ikke at tale med Kommunen om, hvorvidt hun har nemt ved at skrive recepter ud. Ingen af de praktiserende læger ønsker at blive interviewet. Praktiserende læge Ulf Exner vil gerne via sin sekretær sige, at han sidste år halverede forbruget af angstdæmpende medicin med 50 procent, men vil ikke kommentere andre lægers udskrivninger.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet