Mobil hospitalshjælp frem for indlæggelser

Private læger vil tilbyde kommunerne hjemmebesøg hos patienterne og forebygge genindlæggelser. God idé, men lad os se besparelserne først, siger eksperter. 

Sundhed

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Hver gang en patient bliver indlagt på  sygehuseet, koster det kommunerne omkring 5.000 kroner i medfinansiering, og ved hver genindlæggelse tikker udgifterne opad. Ud af 430.000 medicinske indlæggelser om året ryger hver femte tilbage på hospitalet kort tid efter.

En gruppe læger har lavet et rullende privathospital, hvor lægerne tager hjem til patienter, som ellers typisk er i risikozonen for at ryge ind og ud af hospitalerne. 

Lægerne bag mener, at der er penge at spare, hvis kommunerne investerer i opfindelsen.

”Et slag på tasken er, at vi kan gøre det 30-40 procent billigere end sygehusene i forhold til nøje udvalgte patientgrupper. Og jo flere patienter vi kan tage os af, desto billigere bliver det,” siger Tue Christoffersen, som i 2006 var med til at tage initiativ til  vagtlægefirmaet Privatlægen. 

Nu føler Privatlægen sig klar til at få en fod indenfor i det kommunale ved at tilbyde kommunerne at aflægge hos-pitalslignende besøg i patienternes eget hjem. De mere komplicerede medicinske indgreb vil stadig skulle håndteres på hospitalerne, mens besparelserne i første omgang kan hentes i de mere enkle behandlinger. 

I Aalborg er rådmand Thomas Kastrup-Larsen (S) ikke afvisende over for initiativet:

”Jeg er ikke forskrækket over at skulle arbejde med private firmaer, det gør vi i forvejen på mange områder. Hvis de kan gøre det bedre og billigere, så er det værd at overveje,” siger Thomas Kastrup-Larsen.

Dokumentér effekten

Ifølge Thomas Kastrup-Larsen er det en naturlig del af udviklingen, at flere fremover skal behandles i eget hjem:

”Set i det perspektiv er det en del af den palet, vi i fremtiden skal male med i kommunen: Vi skal have det bedste for borgerne, men samtidig skal vi undgå, at vores omkostninger bliver højere,” siger han.

Professor i Sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen mener, at idéen lyder fornuftig nok, men han efterlyser resultater, der kan vise, om det er en fornuftig investering for kommunerne. 

”Det er vigtigt, at effekten kan dokumenteres, så man ikke spilder sine penge. Der kommer mange gode idéer, og det her kan være en af dem, men det kræver dokumentation for, at hjemmebesøg for eksempel kan erstatte en genindlæggelse,” siger Kjeld Møller Pedersen. Han mener, at det ville være fornuftigt at få en enkelt kommune overtalt til det som et forsøg og måle effekterne. 

Ikke 100 pct. forebyggelse

Jakob Kjellberg, sundhedsøkonom ved Dansk Sundhedsinstitut, mener, at der principielt er en logik i, at patienter ikke indlægges, hvis det kan undgås. Men han advarer mod at tro, at træerne vokser ind i himlen:

”Man kan kun forebygge i et vist omfang, så det er omsonst at tro, at man fjerner en indlæggelse, hver gang man kommer ud med hospitalsvognen,” siger Jakob Kjellberg.

Tue Christoffersen vil nu  se, om nogen kommuner har lyst til at investere i Privatlægens tilbud om et rullende hospital.

”Vi har fået tilknyttet sygeplejersker, så nu kører vi hjem til folk og giver dem den behandling, de ellers ville have fået på sygehusene. Vi håber, at kommunerne får øjnene op for de besparelser, der ligger i sådan en service.”

 

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet