I 2030 skal der være markant færre vindmøller på land ifølge Energiaftalen fra 2018, som nu møder kritik.
I 2030 skal der være markant færre vindmøller på land ifølge Energiaftalen fra 2018, som nu møder kritik.
Anthon Unger, Ritzau Scanpix

Minister og interesseorganisationer vil rive vindmølleloft ned

I 2018 vedtog samtlige partier i Folketinget en energiaftale med loft over antallet af opstillede vindmøller på land. Det loft er nu under pres fra både klimaminister og interesseorganisationer.

grøn energi

Af Emil Staulund Larsen | [email protected]

I dag er der godt 4.300 vindmøller opstillet på land, men ifølge Energiaftalen fra 2018, skal det antal ned under 1.850 i 2030. 

Det burde være en naturlig proces, da man regnede med, at en række vindmøllers levetid skulle udløbe i den periode. Det er imidlertid blevet mere kompliceret at komme under det loft, da det nu viser sig, at vindmøllernes levetid er længere end først forventet. 

Energistyrelsen har i en ny fremskrivning forlænget vindmøllernes levetid. Hidtil har man regnet med at vindmøller, der er opstillet til og med 2007, har en levetid på godt 28 år, mens vindmøller, der er opstillet siden 2008 har en levetid på 25 år. Men nu har Energistyrelsen rettet den forventede levetid til 35 år. 

Dermed vil vindmølleloftet betyde, at man kan være nødsaget til aflive sunde vindmøller. 

  I min bog er det helt grotesk, hvis staten - og dermed os alle sammen - nu skal betale for, at vi ruller den grønne omstilling baglæns.

Det hænger dog ikke godt sammen med Danmarks grønne ambitioner og målsætning om at mindske CO2-udledningen med 70 pct. I 2030. Tværtimod, lyder det fra en række grønne organisationer som Concito, Dansk Energi, DI Energi og Wind Denmark, der kritiserer loftet. 

- Som samfund har vi stor glæde af de eksisterende vindmøller, og i min bog er det helt grotesk, hvis staten - og dermed os alle sammen - nu skal betale for, at vi ruller den grønne omstilling baglæns for at nå et tilfældigt tal fra en aftaletekst, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i sektor fællesskab for vind, Wind Denmark.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er heller ikke selv begejstret for loftet, og han er nu åben for, at man skal genforhandle aftalen, da man ikke kan afskaffe loftet under det gældende forlig fra 2018. 

Klimaordfører hos Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt ønsker omvendt at holde fast i energiaftalen, loftet og nedtagningen af vindmøllerne. Han mener, at vindmøllerne er til gene for mange danskere, der er har vindmøller som naboer. Han har dog overfor Ingeniøren åbnet op for, at loftet er til forhandling, hvis naboerne bliver kompenseret for deres gener.

Concito, Dansk Energi, DI Energi og Wind Denmark har tidligere opfordret til, at beslutningen om vindmøller skal tages væk fra Folketinget. I stedet vil organisationer give lokaldemokratiet mere at skulle have sagt om vindmøllernes fremtid. 

Vil du gerne læse mere om vindenergi? Så følg med på vores nye søstermedie DK-Vindkraft.dk

Energi & forsyning

Klima

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet