Minister: Fordeling af elever skal kortlægges

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) vil have klarhed over, om reglerne bliver brudt, når ansøgere til gymnasiet bliver fordelt mellem skolerne. Initiativet bliver budt hjerteligt velkommen af oppositionen. 

Gymnasier

Af Redaktionen | [email protected]

Gymnasiernes metoder til at fordele eleverne imellem sig skal ses efter i sømmene for at finde ud af, om reglerne bliver overholdt, lyder meldingen fra undervisningsminister Troels Lund Poulsen. Han vil tage et møde med formanden for Region Hovedstadens fordelingsudvalg for at finde ud af, hvad der er op og ned i beskyldninger om, at fordelingen af elever ikke sker efter reglerne. 

”Jeg går ud fra, at reglerne bliver overholdt, men jeg har i dag besluttet, at jeg vil tage en snak med formanden for fordelingsudvalget. Jeg kan ikke blive ved med at høre på, at der er sket ting, som ikke er gjort rigtigt, og derfor vil jeg nu bede om en drøftelse for at få gennemgået, hvordan og hvorledes fordelingen foregår,” sagde Troels Lund Poulsen på et samråd i Uddannelsesudvalget tirsdag den 5. april.

Han har desuden sendt et brev til landets gymnasierektorer, hvor han præciserer reglerne, og vil nu indkalde forligskredsen til et møde for at diskutere, om der er brug for at stramme reglerne for fordelingen af elever.

Udmeldingen kommer efter anklager om, at rektorer i Københavnsområdet håndplukker elever, hvilket Politiken har sandsynliggjort har fundet sted.

Kritikken er en del af en tilbagevendende diskussion af, hvordan elever bliver fordelt imellem skolerne. Mange unge skrotter landgymnasierne til fordel for skoler i de større byer, og det presser økonomien på de små gymnasier. Tendensen bekymrer et samlet Uddannelsesudvalg, fordi alle skal have adgang til en gymnasial uddannelse af høj kvalitet, uanset hvor i landet man bor.

”Landgymnasierne har en stor rolle i forhold til at vi når 95-procent-målet. Derfor er det vigtigt, at vi har de mindre gymnasier ude i det åbne land,” sagde Troels Lund Poulsen, der dog ikke er bekymret for, at gymnasier uden for byerne vil lukke på grund af det nuværende system.

Vil se på økonomien

Troels Lund Poulsen har indkaldt til et møde med forligskredsen, hvor det skal diskuteres, hvordan man sikrer, at landgymnasierne fortsat kan eksistere.

Udmeldingerne fra ministeren skaber glæde i Radikale, SF og Enhedslisten, hvor ordførerene kalder stemningen på samrådet positivt og lettet.

”Det er rigtig godt, at ministeren påtager sig at gøre noget på det her område, for jeg havde været bekymret for, at han var så optaget af valgkamp, at der ikke ville ske noget,” siger Nanna Westerby, uddannelsesordfører i SF.

Johanne Schmidt Nielsen (EL) er også glad for, at ministeren nu vil undersøge, om reglerne bliver fulgt, og håber på, at det ikke kun bliver ved ordene.

”Det er svært at vurdere, om ministerens åbenhed over for problemet bliver omsat til konkret handling. Han kunne ikke løfte sløret for sine overvejelser om, hvad der konkret skal til for at løse problemerne, så vi mangler stadig at se handling,” siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Børn & unge

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet