Meningsmålinger til kommunalvalg – sigter godt, men rammer skidt

Meningsmålingerne op til kommunalvalget rammer systematisk mere ved siden af end til folketingsvalg. De indfanger ikke kandidaternes personlige betydning, mener valgforsker.

Statistik

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

 

Op til stort set ethvert valg kaster medier og journalister sig gladeligt ud i en disciplin, der ellers normalt er forbeholdt spåkoner. I et forsøg på at gøre sandhedssigerskerne kunsten efter konkurreres der intenst på at forudsige valgets udfald, og i denne spådomskunst er meningsmålinger det vigtigste redskab. 

Men af en eller anden grund er meningsmålingerne dårligere til at forudsige udfaldet af kommunalvalgene end af folketingsvalgene. Det siger valgforsker og professor i statskundskab på Aarhus Universitet Søren Risbjerg Thomsen. Han mener, at forskellen formentlig skyldes, at meningsmålinger ikke indfanger den store betydning af kandidaternes personlige egenskaber ved de lokale valg.

”Vælgerne har sværere ved at forestille sig, hvad de vil stemme ved kommunalvalget, når de blot får en opringning fra et meningsmålingsinstitut, hvor de ikke kan se, hvilke kandidater de har mulighed for at stemme på. Til forskel herfra har vælgerne forud for et folketingsvalg en bedre forestilling om, hvilket parti de vil sætte kryds ved, uanset hvem der lokalt stiller op for partiet,” siger Søren Risbjerg Thomsen.

Han har selv udarbejdet en model for at forudsige udfaldet af kommunalvalg ud fra en afvejning af, hvordan landspolitiske tendenser smitter af på de lokale valg. Resultatet af den model har han sammenlignet med en række af de største meningsmålinger, der blev foretaget op til valget. Og konklusionen er, at hans model rammer mindre forkert end meningsmålingerne.

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet