Lidegaard: Energiforliget er årets ubetingede succes

Klima-, energi og bygningsministeren giver sit bud på 2012’s største succes– og den største bommert i årets løb. Læs Martin Lidegaards (R) evaluering af 2012 her

ENERGI

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Årets succes må blive vores energiforlig, fordi det er danmarkshistoriens længste og største, grønneste og bredeste energiforlig med hele Folketinget undtagen Liberal Alliance bag. Det er i hvert fald det, jeg selv er allermest stolt af, og som der bliver lagt mærke til ude i den store verden. Energiforliget vil give 34 pct. CO2-reduktion i 2020, og 50 pct. vind i vores el. Det synes jeg ubetinget er årets succes.

I min verden var den største overraskelse, at det lykkedes at hale det store EU-forlig om energieffektivitet hjem. Det var der ikke mange, der havde spået os held med - og jeg tror også, at det kom bag på landene i EU, at det rent faktisk lykkedes at lande en vidtgående aftale om energieffektivitet. Faktisk er det, vi fik igennem i EU, en kopi af den danske model i alle 27 medlemslande. Det betyder, at vi nu kan spare 17 pct. af vores energi frem til 2020.

Jeg har længe gået og grundet på, hvad jeg skulle udnævne til årets bommert, for der falder jo mange finker af panden i løbet af et år. Men jeg tror, at den, som vakte mest furore, var, at Danmark Radio af uransaglige årsager for nogle uger siden udkom med nyheden om, at der var en stor omlægning af registreringsafgifterne på vej dagen efter i et seks minutters indslag i Tv-avisen. Det viste sig at være en fuldblods, ægte bil-and, som intet havde på sig overhovedet, men som nåede at afstedkomme en storm af lobbyister og interessenter, som mente, at vi var på vej med en grøn registreringsafgift på biler. Det står også i vores regeringsgrundlag, men hvor de havde fra, at det ville komme den dag, ved jeg ikke. Det var den mest ægte bommert, der var i løbet af året, er vi enige om herinde.

Årets største kovending vil jeg med et smil på læben tildele Venstre, der først udvandrede fra energiforligsforhandlingerne og ikke ville have noget med det at gøre, men senere blev rigtig glade for det forlig, vi har indgået. Det var en positiv kovending.

Det, jeg er mest stolt af at have udrettet i 2012, er at skabe stabile og ambitiøse rammer for den grønne omstilling i Danmark på energiområdet. 

Vi fremlægger snart en klimaplan og skal lave en klimalov, så i 2013 er det mit vigtigste mål, at skabe et ambitiøst og langsigtet forlig  på klimaområdet i Danmark.

Kan du her på falderebet af 2012 løfte sløret for, om der er noget særligt på tegnebrættet i det næste år?
- Jeg tror, at det internationale klimaarbejde kommer til at fylde en del næste år, fordi vi sidder centralt i, hvordan fremtidens klimaaftale skal se ud internationalt. Jeg er lige kommet hjem fra Beijing, vi er blevet inviteret til Washington, og vi får besøg af både mine hollandske kollegaer og andre i løbet af det næste år.
Vi kommer til at engagere os en hel del i det internationale klimaarbejde, fordi vi har så gode forhold til både u-landende og de store supermagter. 

 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet