Illustration: Jenz Koudahl
Illustration: Jenz Koudahl

Liberal Alliance er mindst sympatisk

Liberal Alliance topper listen over de mest usympatiske partier, hvis man spørger vælgerne, viser ny måling udført for Kommunen. Det skyldes, at de er ekstreme, lyder det fra ekspert.

Antipati

Af Ronja Pilgaard | [email protected]

Lavere skat, mere personlig frihed, mere vækst og mindre offentligt bureaukrati. Det lyder jo som nogle sympatiske mærkesager, Liberal Alliance holder sig, men det er langtfra den oplevelse, vælgerne har. Det viser en sympatimåling, som AB Analyse har foretaget for Kommunen. Her svarer danskerne nemlig, at Liste I er det parti, de har allermindst sympati for, og på en skala fra 0-10 scorer partiet således 3,1 point.

[wpdatatable id=10]

Den lave placering overrasker ikke Liberal Alliances politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll.

- Vi er et parti, der har nogle markante synspunkter, når det kommer til, hvad man kan gøre rent politisk. Vi falder ikke bare i med den store masse. Men vi må arbejde noget mere for det, for vi har jo ingen intentioner om, at folk ikke skal kunne lide os. I sidste valgperiode var vi et oppositionsparti, og så var der ikke så mange, der blev vrede, når vi mente noget. I dag får vores udmeldinger konsekvenser, siger han.

De ekstreme partier

Lige efter Liberal Alliance følger Alternativet, som får 3,5 point i målingen. At netop de to partier skraber bunden i målingen, overrasker ikke professor i statskundskab på Aarhus Universitet Rune Stubager.

- Bundplaceringen er typisk en position mere ekstreme og mindre partier har. De ekstreme partier deler vandene, og folk giver dem derfor en meget lav score - de bryder sig simpelthen ikke om det, de står for, siger han.

Særlig den yderste venstrefløjs vælgere har det svært med Liberal Alliance, og hos Enhedslisten giver cirka hver anden vælger partiet karakteren 0, der kan oversættes til ingen eller meget lille sympati. Det er der god grund til, lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

- Vi har heldigvis nogle gange haft nogle fælles sager, for eksempel mørklægningsloven og i forhold til nogle retssikkerhedsmæssige spørgsmål. Men når det kommer til synet på mennesker ramt af sygdom og ledighed, finder du vel næppe nogen, der ligger længere fra hinanden. Det tror jeg da i høj grad den her måling også er et udtryk for. Mange af vores vælgere synes jo, at der bliver ført en usolidarisk politik, når man vil give mere til dem, som har i forvejen, og tage endnu mere fra dem, som har mindst, siger hun.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet