Ledige er villige til at slække på krav

I sidste uge kunne man i debatten på DR2 høre en arbejdsløs teletekniker fortælle, at han ikke ønskede at flytte til Jylland for et job. Men den holdning er ikke udtryk for et generelt problem, mener både fagforeninger og Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører.

Agora

Af Camilla Boyhus Madsen | [email protected]

Ifølge tal fra Danmarks Statistik fra februar i år er 228.000 ledige i Danmark. Det betyder kamp om jobbene og øget fokus på kravene til de ledige. 

Arbejdsløshed var også omdrejningspunktet for debatten på DR2 i sidste uge, hvor en ledig teletekniker forargede Joachim B. Olsen (LA) ved at erklære, at han ikke agter at flytte til Jylland, selvom det er det eneste sted, hvor der er job, der matcher hans kompetencer. 

Liberal Alliances beskæftigelsesordfører slog fast, at man som ledig ikke kan tillade sig at stille krav:

”Nu er det bare sådan, at du er på overførselsindkomst, og du lever af andre folks penge. Og derfor kan du ikke tillade dig at være kræsen. Så kan du ikke tillade dig at sige, at du ikke vil flytte derhen, hvor der er jobs, hvis du VIL arbejde inden for dit felt. Det er simpelthen en slap holdning.”

For få job

Men billedet af ledige som ufleksible og kræsne er langt fra virkeligheden, som man oplever den hos de to fagforeninger Dansk Magister Forening og Djøf. På debatforummet Agora underbygger arbejdsmarkedspolitisk chef hos Djøf Lars Munck den opfattelse med tal fra en ny undersøgelse blandt deres medlemmer:

”Vi har fået svar fra 727 medlemmer, og det er rimeligt repræsentativt. Kun 23 procent svarer, at de ikke er parate til at flytte efter et job, resten er. Vi har også spurgt til, om de er parate til at gå på kompromis med deres faglige kvalifikationer for at få det første job, og det svarer 88 procent ja til. Og halvdelen er parate til at tage et ikke-akademisk job. Så på alle parametre er vores ledige meget fleksible og villige til at gøre det, der skal til for at få et job.”

Hos Dansk Magisterforening oplever man også, at medlemmerne er villige til at gå på kompromis med både transporttid og indhold i jobbet, hvis det kan give mulighed for et job. 

I stedet peger Dansk Magisterforenings formand, Ingrid Stage, på, at det reelle problem drejer sig om, at der ikke er tilstrækkeligt med job.

S åben for stramning

Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, glæder sig over, at Dansk Magisterforening og Djøf ikke oplever et problem med lediges mobilitet. Men han har dog forståelse for, hvis ikke alle ledige er parate til at rykke teltpælene op:

”Jeg synes i det tilfælde, hvor man snakker om at flytte fra den ene ende af landet til den anden, er det et lidt voldsomt krav. Joachim B. Olsen fik det jo til at lyde som om, at hvis man ikke vil flytte efter sit job, så er man lad, og den opfattelse deler jeg ikke. For i nogle tilfælde skal folk jo flytte en hel familie, og det er jo ikke så nemt for alle.”

Alligevel er han ikke afvisende over for at kigge på, om man kan udvide den nuværende regel om, at ledige er forpligtet til at søge job inden for et område på to timers transporttid.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet