Lav udbud med plads til forandringer i processen

En ny udviklingsmetode fjerner kravet til en omfattende kravspecifikation. Udenrigsministeriet anvender den såkaldte agile metode til at lave sin nye hjemmeside. 

Ny metode

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Mangler du fuld klarhed over, hvilke ønsker og behov du har i dit kommende it-projekt, så er den agile udviklingsmetode måske løsningen.

Metoden gør op med opfattelsen, at man kan forudse et projekt og dets præcise udformning fra starten. I stedet arbejder man i tæt dialog med sin leverandør om de enkelte udviklingstrin, og det tiltrak Udenrigsministeriet, da man skulle i gang med at udvikle omkring 100 nye websites. 

Projektleder Ulrik Andersen er glad for valget.

”Man kan præge løsningen rigtig meget, og det synes vi er meget hensigtsmæssigt,” fortæller han.

Stadig stort arbejde

Men selv om man slipper for at lave en meget udførlig kravspecifikation fra start, så er arbejdet ikke mindre, understreger han.

”Det arbejde, man sparer ved ikke at lave en telefonbog-tyk kravspecifikation fra start, skal man til gengæld bruge på afklaring i udviklingsfasen, og det er bestemt ikke noget, som man skal undervurdere,” slår han fast.

Ny standardkontrakt

I IT- og Telestyrelsen fortæller fuldmægtig Bente Andreasen, at den agile metode hovedsagelig anvendes i forbindelse med udvikling af it-projekter. Men det afgørende er, om der i et projekt er et udpræget behov for at blive klogere undervejs i processen.

Igennem de sidste ti år har de agile udviklingsmetoder vundet udbredelse som projektstyringsmetode i det private. Foruden Danmark er offentlige myndigheder også begyndt at drage erfaringer med metoderne i Norge, Sverige, England og USA, skrev IT- og Telestyrelsen i en rapport fra sidste år.

Til næste år forventer styrelsen at komme med en ny agil standardkontrakt. Blandt andre Statens IT, Økonomistyrelsen og IT-Branchen indgår også i arbejdet med kontrakten.

It

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet