Kommunen.dk
MENU
Min opfordring til jer som biblioteker, og os som politikere, er: gå offensivt til værks, lød det fra kulturminister Mette Bock (LA).
"Min opfordring til jer som biblioteker, og os som politikere, er: gå offensivt til værks," lød det fra kulturminister Mette Bock (LA).
Foto: Tony Brøchner

Kulturministeren til bibliotekerne: Lad være med at vente på, at udviklingen rammer jer

Kulturministeren til bibliotekerne: Lad være med at vente på, at udviklingen rammer jer

Landets biblioteker er udfordrede, men nekrologen er langt fra skrevet endnu, lød det fra kulturminister Mette Bock (LA) på årets Bibliotekspolitisk Topmøde. Hun opfordrede bibliotekerne til at tænke offensivt.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

Færre og færre og færre låner bøger. Lovgivningen er måske – måske ikke – forældet. Og bibliotekerne skal være med til at lære de unge, hvordan man opfører sig på de moderne medieplatforme, som ikke længere kun kommer i papirform.

Sådan lød nogle af budskaberne fra talerstolene, da omkring 450 fagfolk og politikere torsdag og fredag var samlet i Herning Kongrescenter til Danmarks Biblioteksforenings årlige konference, det såkaldte Bibliotekspolitisk Topmøde 2018.

Og det store spørgsmål ved årets konference var, hvordan det moderne bibliotek skal se ud.

For i en tid, hvor lånerkort, cd'er og klassiske bøger ikke længere er forbundet med et besøg på bibliotekerne på samme måde som tidligere, er spørgsmålet, hvordan bibliotekernes rolle er i samfundet anno 2018.

Derfor er der brug for nytænkning, forklarede kulturminister Mette Bock (LA) fra talerstolen, hvor hun indledte med at slå fast, at bibliotekerne i fremtiden vil have det samme hovedformål som hidtil.

- Det er en kerneopgave for bibliotekerne at gøre folk klogere. Det er det stadigvæk, og det vil det også være om 50 år. Men derfor kan den institutionelle ramme omkring bibliotekerne jo sagtens ændre sig, sagde ministeren.

Hun opfordrede bibliotekerne til at lade være med at vente på, at teknologiens udvikling overhaler bibliotekerne indenom, og i stedet tænkte "offensivt":

- Min opfordring til jer som biblioteker, og os som politikere, er: gå offensivt til værks. Gå ambitiøst til værks i stedet for at være defensive og vente på, at en udvikling rammer jer, hvor I skal finde på og finde på for at have en eksistensberettigelse.

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.