Kommunen.dk
MENU

Kommuner spiller hasard for milliarder af skattekroner

Kommuner spiller hasard for milliarder af skattekroner

Kommuner har lån i schweizerfranc for knap tre milliarder kroner. Det er ren spekulation, mener kritikere, heriblandt nationalbank direktør Nils Bernstein.Kristian Thulesen Dahl (DF) ønsker lovændring.

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

Kommunerne har svært ved at lægge pokeransigtet i de rigtige folder. Efter at kursen på schweizerfranc er tordnet op, sidder kommunerne med en dårlig hånd. For deres gæld er fulgt med. Over en bred kam kalder kritikerne det ren spekulation, at 33 ud af 75 kommuner ved udgangen af 2009 har lånt 2,9 milliarder kroner i schweizerfranc. Det viser en undersøgelse lavet af Kommunen.
”Jeg synes, det er fuldstændigt uacceptabelt,” siger professor og ekspert i finansiering Finn Østrup fra CBS.
42 kommuner har haft lån i den schweiziske valuta i perioden fra 2007 til 2009. Og den kommunale låneiver chokerer.
”Jeg er vildt overrasket over omfanget. Det er ganske, ganske kolonormt,” siger Søren Plesner, som er partner i det finansielle rådgivningsfirma Basispoint.
Han mener, det sætter kommunernes jamren over deres økonomi i perspektiv.
”Nogle af deres forslag til besparelser forslår som en skrædder i helvede. De helt store penge ligger jo herude på finanssiden, kan jeg se,” siger Søren Plesner, som dog understreger, at han ikke har haft lejlighed til at granske de enkelte transaktioner.
Finn Østrup kan slet ikke se meningen med, at kommuner skal spekulere i fremmed valuta.

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.