Kommuner skal investere grønt

Der bør komme fart på energirenoveringer og andre grønne investeringer, når kommunerne får lov at øge anlægsudgifterne, siger Agoras debattører

AGORA

Af Sofie Flensburg | [email protected]

Regeringens hævelse af anlægsloftet hilses et varmt velkommen af Agoras debattører. Mange ser øgede anlægsinvesteringer som et helt nødvendigt led i at skabe arbejdspladser – men også som en oplagt mulighed for at sætte gang i energirenoveringerne.

- Der skal bygges flere plejehjem, ældreboliger og dag-institutioner. De offentlige bygninger skal klimarenoveres i en fart, så vi kan komme til at spare på el- og varmeregningen, og få et bedre CO2-regnskab. Det er godt for de mange arbejdsløse, der kan komme i gang med et ordinært arbejde. Det er godt for statskassen og for velfærden, siger eksempelvis Enhedslistens social- og kommunalordfører, Finn Sørensen.

Betaler sig hjem

Den tankegang deler forretningsudvikler Bjarne Schjølin:

- Investeringer i energirenoveringer i kommunale ejendomme, der betaler sig selv hjem via besparelser på energiforbruget, bør fritages fra at indgå i anlægsloftet. Investeringerne har typisk en tilbagebetalingstid på 3-15 år, og investeringerne er ikke en belastning på statens finanser, når investeringen løbende afdrages med besparelsen – dette regnestykke går jo i nul!

Dansk Folkepartis handicap- og boligordfører, Karina Adsbøll, har imidlertid et helt andet forslag til, hvordan man kan øge beskæftigelsen.

- Jeg mener, at bolig-job-ordningen skal genopstå, det var en ordning, som gav arbejdspladser og var med til at skabe vækst, skriver hun

Husk velfærden

Tidligere folketingsmedlem og stifter af Det Demokratiske Parti, Per Ørum Jørgensen, mener dog, at kommunerne skal koncentrere sig om at løse velfærdsopgaverne i stedet for at kaste sig hovedkulds ud i anlægseventyr.

- Der skal være balance, og kommunerne skal først og fremmest løse deres kerneområder, før anlægsinvesteringerne skal øges. Kommunerne løfter ikke opgaven i forhold til mennesker med misbrugsproblemer, psykiske lidelser, fattigdom, ældre og arbejdsløse mennesker. Derfor er Demokraternes prioritering mennesker før mursten, skriver han.

Martin Jonassen, der er kommunalt byrådsmedlem i Ballerup, mener heller ikke, at anlægsloftet i sig selv er problemet.

- At have styr på anlægsinvesteringerne er et spørgsmål om planlægning og rettidig omhu. I gode tider deler de fleste gaver ud til borgerne og glemmer at være fremsynet og lave de fornuftige anlægsinvesteringer. Det nytter jo ikke noget, at man skal bruge x-millioner i dårlige tider på at renovere. For det betyder, at man enten skal låne pengene til det eller skære i kerneydelserne, skriver han på Agora.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet