Kommuner skærer fem mia. af velfærden

Med næste års budget på plads er der lagt op til besparelser for 4,9 milliarder kroner på den kommunale velfærd alene i 2011. Det viser Kommunens opgørelse over de netop vedtagne spareplaner.

Budget 2011

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Guldborgsund får svært ved at overholde lovens krav om minimumstimetal i folkeskolen. Ballerup privatiserer 75 kilometer vej. Sønderborg har udpeget 99 anbringelser, der skal gøres billigere. Silkeborg fyrer 656, og Århus skærer 20 millioner på administrationen.

Listen over de konkrete nedskæringer, der skal få næste års kommunale budgetter til at hænge sammen, vil let kunne fylde resten af denne avis. Kommunens opgørelse over de samlede spareplaner viser, at 91 kommuner samlet sparer 4,9 milliarder på næste års drift. Altså primært de kommunale velfærdsområder.

Historiske besparelser

Det tal kalder flere eksperter for historisk højt.

”Hvis det holder, så er der tale om en enorm besparelse i en historisk sammenhæng,” siger Jens Blom-Hansen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Kurt Houlberg, programchef ved Anvendt KommunalForskning, kan ikke mindes lignende besparelser. Heller ikke når man tager det historisk høje niveau for de kommunale udgifter i betragtning. Udgifter, som hænger sammen med kommunernes stadigt voksende ansvarsområde.

”Alt efter hvordan man gør det op, så er det omkring to procent af det samlede forbrug, der skæres væk. Og det er rigtig meget i en kommunal sammenhæng,” siger Kurt Houlberg. De samlede kommunale driftsudgifter ligger ifølge ham på 290 milliarder kroner.

Krav om nulvækst

KL har allerede meldt ud, at næste års budgetter samlet set forventes at lande omkring 1,2 milliarder kroner under den aftalebelagte serviceramme. Så regeringens krav om nulvækst er i udgangspunktet opfyldt. 

Men ifølge Kurt Houlberg ser det ud til, at dette års budgetter skrider for omkring to milliarder kroner. Penge det er nødvendigt at hente ind med besparelser næste år, hvis nulvæksten også reelt skal overholdes.

”Nulvækst i forhold til budget 2010 kræver jo også, at årets merforbrug barberes væk. Plus der er en række udgiftsområder, som vokser og øger behovet for besparelser på andre områder,” siger Kurt Houlberg.

En lignende opgørelse over næste års kommunale spareplaner fra Offentligt Ansattes Organisationer (OAO) viser, at ingen serviceområder går ram forbi, når de nødvendige besparelser skal indhentes. OAO anslår, at det kommer til at koste 6.000 kommunalt ansatte deres job. KL’s bud lyder på 5.000.

Se den samlede opgørelse her

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet