Kommuner investerer millioner i ulovlige bosættelser

Syv af de største kommuner har penge i virksomheder, der angiveligt arbejder med at bygge og drive ulovlige bosættelser på Vestbredden.

Af Niels Krogh Søndergaard | [email protected]

En ny rapport fra research-centeret Danwatch viser, at København, Esbjerg og fem andre kommuner har investeret i alt 20,7 millioner kroner i virksomheder, der enten arbejder med at bygge og vedligeholde den israelske mur på Vestbredden i Palæstina eller har opgaver med den daglige drift af enten bosættelserne eller muren. Ifølge FN krænker muren og bosættelserne folkeretten og palæstinensernes menneskerettigheder.

”Rapporten tyder på, at der er en betydelig risiko for, at kommunerne har en negativ indflydelse på menneskerettighederne med deres investeringer,” siger Sune Skadegaard Thorsen, administrerende direktør i Global CSR, der vejleder i investeringer.

Det er første gang, at trådene mellem de danske kommuner og virksomheder i bosættelserne tegnes fuldt op. Men Kommunen har før skrevet om Københavns Kommunes relationer til sikkerhedsfirmaet G4S. Dengang blev G4S anklaget for at forestå sikkerhedsarbejde i israelske fængsler på Vestbredden. Firmaet meddelte, at de ville trække sig ud af disse fængsler, men den nye undersøgelse tyder på, at man stadig opererer i strid med international lov med kommunepenge i ryggen.

Problemstillingen med israelske bosættelser på Vestbredden kommer i stigende grad i fokus. En FN-rapportør skærpede for nylig tonen overfor virksomheders samarbejde med bosættelserne. I april måned vedtog EuropaParlamentet at droppe en kontrakt med G4S efter kritik fra blandt andre danske EU-parlamentarikere. Den norske stats folkepension, Oljefondet, har ligeledes skærpet sin praksis. Fremover skal der ikke investeres i virksomheder, der ‘bidrager til konstruktionen af bosættelser eller muren på Vestbredden’.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet