Kommuner fyrer DONG

Flere af landets kommuner overvejer selv at producere miljøvenlig varme, i stedet for — som nu — at få hovedparten fra DONG og Vattenfall.

Varmeforsyning

Af Anne Skjerning | [email protected]

I dag er det energiselskaberne DONG og Vattenfall, der leverer en stor del af varmen til de kommunale varmeselskaber i de store byer. Flere kommuner overvejer nu at investere i deres egen grønne varmeforsyning i stedet.

Århus Kommune vil opføre et halmfyret kraftvarmeværk. Det fremmer kommunens klimamål. København overvejer at bygge et flisfyret værk på Amager. Også af hensyn til klimaet. I Trekantsområdet er de kommunale varmeselskaber tæt på en beslutning om at opføre et klimavenligt biomassefyret kraftvarmeværk.

Kommunerne satser på egen produktion, blandt andet for at blive mere uafhængige af DONG. Det synes DONG til gengæld er en skidt idé. 

”Set fra mit perspektiv og et samfundsperspektiv, så lad os bruge de anlæg, vi har, og få dem omlagt,” siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i DONG:

”Vi har en portefølje af kraftværker, hvor vi kan bruge driftserfaringer fra det ene anlæg til det andet, købe stort ind osv. Det giver nogle stordriftsfordele.”

Dansk Fjernvarme mener til gengæld, at producenterne vil give kommunerne flere ulemper end fordele: 

”Hvis DONG og Vattenfall opretholder en kunstigt høj pris, for at få en så høj forrentning og finansiering af deres investeringer som muligt, så kommer der et tidspunkt, hvor kommunerne siger: så vil det være billigere at lave varmen selv,” siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Energi & forsyning

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet