Kommuner frygter milliardregning for PCB

Usikkerhed og uklare retningslinjer sætter kommunerne i en svær situation, når de skal tage stilling til, hvordan de vil håndtere problemer med PCB i offentlige bygninger. 

Afgiftning

Af Redaktionen | [email protected]

80 milliarder. 

Så mange penge risikerer kommunerne at skulle bruge på at fjerne miljøgiften PCB, hvis sagen om ’de farlige fuger’ udvikler sig til et worst-case scenarie. 

Forretningschef Jacob Ulrik Sachse fra firmaet Alectia har vejledt en række kommuner i PCB-problematikker. Han siger:

”Det er asbest og skimmelsvamp om igen. Og det kan blive rigtig dyrt – jeg har set vurderinger på helt op til 70 og 80 milliarder kroner.” 

PCB blev brugt til at blødgøre fugemasse fra starten af 1950’erne og frem til 1976, hvor det blev forbudt. De senere år har der været stigende fokus på indholdet af miljøgiften i indeklimaet i offentlige bygninger, ikke mindst skoler, børnehaver og vuggestuer. 

Foreløbig er der gennemført ganske få PCB-renoveringer, men de kan blive meget dyre på grund af de høje sikkerhedskrav under arbejdet. Og det bekymrer, fortæller Frank Larsen fra Brøndbys tekniske forvaltning:

”Hvis man finder noget, kan det jo blive frygtelig dyrt. PCB  har det jo med at vandre, og så bliver man nødt til at skifte både træværk og mursten, og hvad ved jeg – og samtidig behandle det som farligt affald. Så vi var bestemt bekymrede.” 

Kommunen havde Alectia som rådgiver, da den undersøgte en række udvalgte bygninger: 

”Vi fandt ikke noget, der oversteg aktionsværdierne. Heldigvis. Men jeg kan godt forstå, at der er bekymring for offentlig panik,” siger Frank Larsen.  

Klap hesten

Mange kommuner tøver med at sætte en større undersøgelse i gang, fordi der mangler klare retningslinjer for, hvornår og hvordan man skal gennemføre en PCB-renovering. 

”Det ville være rart med en konkret handlingsanvisning, så man vidste, hvordan man skal gribe det an. Nu må vi google det og så finde kommuner og folk med erfaring, men det bliver jo lidt ad hoc,” siger for eksempel Peter Hedegaard Andersen fra Bygningsafdelingen under teknik og miljø i Rebild, der skal i gang med en større undersøgelse i løbet af året. 

Og konsulent Anni Kær Pedersen fra KL tilføjer: 

”Der er rigtig mange penge på spil. Min største bekymring er, at der gennemføres renoveringer, som ikke var nødvendige i den dyre form, de blev gennemført - med den konsekvens, det har for kommunernes kassebeholdninger.” 

Hendes umiddelbare råd til tvivlende kommuner lyder:

”Klap hesten, få jeres bygninger undersøgt stille og roligt og afvent så en ordentlig vejledning, baseret på danske erfaringer. Måske viser det sig at man kan løse problemet med rengøring og udluftning eller andre simple metoder. Det bør de centrale myndigheder se at få afklaret i en fart.”

 

Social & sundhed

Teknik & miljø

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet