Kommunalpolitikere ønsker massivt energiløft af bygninger

Der er bred enighed i landets byråd om, at der bør sættes gang i dybderenovering af kommunale bygninger, viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse

ENERGI

Af Lærke Cecilie Lindegård | [email protected]

Der skal bygges og renoveres yderst energieffektivt i det kommunale landskab. Det mener landets siddende kommunalbestyrelsesmedlemmer ifølge en endnu ikke publiceret undersøgelse fra Det Økologiske Råd, Clean Clothes Campaign og Aktive Forbrugere.

Ud af landets 2449 byrådsmedlemmer, hvoraf en femtedel har deltaget i undersøgelsen, svarer 88 procent at de mener, at kommunerne de kommende år bør dybderenovere egne bygninger med henblik på at nedbringe bygningernes energiforbrug markant.

Og den massive opbakning overrasker Jeppe Juul fra Det Økologiske Råd.

- Det er et markant højt tal, som vidner om, at nogle af de her meget afgørende og langsigtede tiltag for alvor er trængt igennem til kommunalpolitikerne, siger han.

Jeppe Juul understreger dog, at selvom der uden tvivl er behov for energiløft af mange kommunale bygninger, vil det have store, økonomiske omkostninger, der først betaler sig hjem på den lange bane, hvilket betyder, at den reelle indsats formentlig ikke er lige om hjørnet.

Ikke realistisk
Ifølge spørgeskemaundersøgelsen er dybderenovering defineret ved, at en bygning nedsætter energiforbruget, så det svarer til bygningsklasse 2020, hvilket overført på den lovpligtige mærknings-skala fra A til G svarer til A+, forklarer Ole Michael Jensen, der er seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi). Han mener ikke, at det på nogen måde er et realistisk scenarie, at kommunerne kan eller vil gennemføre så omfattende renoveringer.

- Hvis alle bygninger i kommunerne skulle renoveres op til klasse 2020, ville de allesammen skulle have en helt ny overfrakke, og så ville det i to ud af tre tilfælde være langt billigere at rive dem ned og bygge nyt i stedet, siger Ole Michael Jensen, der dog pointerer, at undersøgelsen afspejler en overraskende og særdeles positiv indstilling fra lokalpolitikernes side.

En komplet renovering i bygningsklasse 2020 er ekstremt omfattende og kræver udover udvendig isolering og superlavenergivinduer også mekanisk ventilation, så energien genanvendes, når luften bliver ventileret.

Som det kommunale bygnings-landskab ser ud i dag, er de fleste bygninger opført mellem 1950 og 1980 og befinder sig derfor i den lave ende af energimærkningsskalen.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet