KMD klar udbudsvinder

Med 29 vundne kontrakter sidste år blev KMD den klart foretrukne it-leverandør til det offentlige

Analyse

Af Sine Riis Lund | [email protected]

KMD var sidste år leverandør på 10,5 procent af de 277 kontrakttildelinger, der var igennem EU’s udbudssystem. Dermed blev KMD med sine 29 kontrakter foretrukket fire gange så meget som nummer to.

KMD skiller sig samtidigt ud på de frivillige orienteringer fra myndigheder om, hvem de har valgt som leverandør gennem en rammeaftale eller efter forhandling. Her nævnes KMD 15 gange, mens de næstfølgende leverandører kun fremhæves to gange.

Det fremgår af en analyse om offentlige it- og teleudbud i 2011 fra CEDI - Center for Digital Forvaltning.

Usædvanligt år
Salgs- og marketingsdirektør Karen Nielsen fra KMD lægger ikke skjul på, at 2011 var et usædvanligt stort udbudsår for KMD. Det skyldtes især en stor pulje af udbud på økonomi- og lønområdet, hvor KMD vandt mange af de udbudte opgaver.

- Vi hæfter os naturligvis også ved, at tendensanalysen peger på, at KMD gennem mange år har været en flittig vinder af offentlige udbud. Det viser, at KMD generelt er en værdsat leverandør i markedet, og vi over en bred pallette, er en virksomhed med konkurrencedygtige priser, siger Karen Nielsen.

Flere års vinder
Også set gennem de sidste fem er KMD den mest valgte leverandør. Mængden af vundne kontrakter var nogenlunde stabil fra 2008 til 2010, men er til gengæld steget til over dobbelt størrelse fra 2010 til 2011.

Troels Andersen peger på den meget kritik af kommuners indgåelse af kontrakter med KMD som en yderligere forklaring på dominansen fra KMD de seneste to år.

- Der er kommet en kraftig øget opmærksomhed på, hvordan man køber ind. Jeg tror, den tendens måske også er med til i et vist omfang at forklare, hvorfor vi ser en vækst i udbud på de her kommunale systemer, som KMD så vinder, siger han.

Udbud af ulovlige aftaler
En del kommuner har de senere år været ude i en sand mediestorm, efter de havde indgået ulovlige kontrakter med KMD på netop løn- og økonomisystemer. Mange af KMD’s kontrakter er netop vundet på de samme systemer, efter kommunerne er gået i udbud på området.

Samtidigt forekommer der generelt periodiske udsving, og da it-kontrakter ofte indgås for cirka fem år, så kan kommunalreformen i 2007 også spille ind på en særlig udbudspukkel frem mod 2012.

Læs også 'Færre it-leverandører snupper ordrerne'

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet