KL angriber regeringen

Christiansborg er fuldstændig stivfrossen, når det gælder politisk reformarbejde, dundrede KL’s formand Jan Trøjborg (S) til Kommunalpolitisk Topmøde. 

Topmøde

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Blot et minut inde i sin beretning rettede KL’s formand Jan Trøjborg (S) i Aalborg en salut mod staten, som må have runget selv i Christiansborgs korridorer. I et usædvanligt hårdt angreb kritiserede han folketingspolitikerne foran omkring 1.400 fremmødte i Aalborg Kongres & Kultur Center til Kommunalpolitisk Topmøde.

”Det går ikke, at Christiansborg er fuldstændig stivfrossen, når det gælder det politiske reformarbejde. Tilsyneladende har regeringen og Folketinget bevilget sig selv et sabbatår,” sagde Jan Trøjborg og henviste til det forestående valg til Folketinget.

Og han var slet ikke færdig. Jan Trøjborg trak blandt andet en tråd tilbage til indførelsen af strukturreformen, som efter hans opfattelse aldrig er nået over den statslige dørtærskel.

”Målet var ellers at skabe en reform af hele den offentlige sektor. En opgave- og strukturreform, men det blev kun til en kommunalreform.”

Og med et omskrevet Kennedy-citat appellerede han til regeringen om ikke blot at ­tale om, hvad andre skal bidrage med.

Flere udbud

Beretningen bød dog også på roser. Til Jan Trøjborgs egne fæller. Han understregede, at kommunalbestyrelserne har smøget ærmerne op fra Frederikshavn til Bornholm.

”I har taget fat, så det både kan ses og høres.”

Men de burde have taget endnu hårdere fat på udlicitering, hvis det står til indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V). Han foreslog de delegerede at aftale en ambitiøs udbudsprocent.

”Men lad os gøre det som en trappemodel, så de kommuner, der udliciterer mindst, også skal øge procenten mest,” sagde Bertel Haarder. Dermed lægges der i realiteten op til mere styring af, hvilke kommuner, der skal udbyde flere opgaver end i dag.

 

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet