“Kig først i din egen baghave“

Tropisk træ fra Afrika skal som minimum være lovligt, hvis de fattige lande skal sikres indtjening. Bæredygtighed må være næste skridt, mener camerounsk ngo.

Tema: Tropisk træ

Af Redaktionen | [email protected]

OECD vurderede i 2007, at 50 procent af det træ, der forlod Cameroun, var illegalt – hvilket har kostet det fattige land enorme summer i tabt skatteindtægt.

“Man kan vælge at acceptere, at skovrydning er en nødvendighed, fordi vi er et fattigt land og har brug for pengene for vores naturressourcer - også selv om det er ødelæggende for miljøet. Men jeg tror ikke, at nogle kan acceptere illegal skovrydning, for det ødelægger skoven, men skaber ingen eller meget lille indtjening for staten,“ siger Samuel Nguiffo, generalsekretær i den camerounske udviklingsorganisation CED.

Illegal skovhugst betyder, at nogle virksomheder overtræder national lovgivning, når de fælder, transporterer, forarbejder, køber eller sælger træet. Det kan være, at virksomheden fælder træ uden for de områder, hvor de har myndighedernes tilladelse til at fælde, at de fælder for små træer, så skoven ikke kan reproducere sig selv eller ikke overholder de lovpligtige aftaler med de lokale landsbyer i regnskoven.

Den illegale træhugst medfører blandt andet enorme tabte skatteindtægter. Verdensbanken anslår, at lande med regnskov på globalt plan samlet mister ca. 5 milliarder dollars i tabt skatteindkomst om året. Hertil anslår Verdensbanken, at verdensmarkedet på grund af illegal skovhugst og andre skov-relaterede forbrydelser hvert år taber ca. 10 milliarder dollars i markedsværdi på træ.

Tjek virksomhederne

“Mit råd til en køber i Danmark vil være, at hvis du har brug for træ, så kig først i din egen baghave. Hvis du ikke har det rigtige træ i din egen baghave, så gå i det mindste efter certificeret tropisk træ. Men man skal altid undersøge meget grundigt, hvilken virksomhed, der producerer træet, og hvilke virksomheder, der har handlet træet, for at sikre, at de ikke blander med træ fra illegale kilder,“ siger Samuel Nguiffo.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet