Kampen om det kommunale skrot

Flere norske kommuner konkurrerer med private på affaldsområdet. Markedet presses af billigere løsninger i Sverige.

Affald

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Skrot er en stor handelsvare. Det har norske kommuner også fået øjnene op for. De er i forvejen involveret i affaldssektoren gennem et monopol på husholdningsaffald, men flere har samtidigt kastet sig ud i den mere kommercielle kamp, hvor de kæmper med private om markedsandele.

Det gælder blandt andre Bergen og Oslo. Sidstnævnte har investeret 2,3 milliarder kroner i sorterings- og forbrændingsanlæg, fortæller branchedirektør Anders Nygaard fra erhvervslivets interesseorganisation Norsk Industri.

”Oslo har gjort det, fordi de vil ind og tjene penge. Men nu viser det sig, at kampen om affaldet er meget større, end de har tænkt sig. Nu har de en hel masse gæld, og de går nu og tænker på, om de skal sælge det hele,” siger Anders Nygaard.

Eksport til udlandet

Et af problemerne for firmaer og kommuner i Norge er, at meget affald i dag bliver eksporteret til Sverige, fordi de har billigere og i nogle henseender bedre løsninger.

Omvendt sælger Norge også eksempelvis skrapjern til lande som Kina, Tyrkiet og Spanien.

Og i en pressemeddelelse fra energikoncernen Troms Kraft i 2010, som er 40 procent ejet af Tromsø Kommune og 60 procent ejet af Troms Fylkeskommune, kunne man læse, at selskabet nu har flere kunder i Sverige og Finland end i Norge.

Anders Nygaard har svært ved at se, hvorfor kommuner skal ind og blive en del af den slags eksporteventyrer.

”Det giver igen nye udfordringer. Skal kommunerne så også have kompetencer til at være på det internationale marked? Er det en kommunal opgave? Det synes jeg ikke,” siger Anders Nygaard.

Helt generelt er der dog ikke tale om mange kommuner, der eksporterer på området, men flere og flere gør det gennem grossister, forklarer branchedirektøren.

I et indlæg til Stortinget har organisationen gjort opmærksom på risikoen for konkurrenceforvridning, når kommuner har monopollignende ret til husholdningsaffald og samtidigt opererer inden for andre affaldsområder. For eksempel ved at udnytte samme infrastruktur.

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet