K brændte 2,2 millioner af og tabte borgmesterposten

De Konservative havde en solid pose penge med til det odenseanske kommunalvalg i 2009. Rigmænd, erhvervsfolk og moderpartiet kastede penge i valgkampen, som endte med et tab på hver tredje stemme fra 2005

Kommunalvalg 2013

Af Morten Munkholm | [email protected]

Boye i avisen, Boye i lygtepælen, Boye på bussen.

Der stod Boye på det meste af Odense i november 2009, for valgets to spidskandidater, Anker (S) og Jan Boye (K), havde formået at mobilisere rigtig mange penge.

Hele 3.739.501 kroner brugte de odenseanske partier i valgåret, hvoraf 2.210.669 kroner alene blev brugt af De Konservative, viser en opgørelse over partistøtte i landets ti største kommuner lavet af Kommunen.

- Valget i Odense var jo et slags præsidentvalg mellem Boye og Boye, for ikke bare hed de det samme, men det stod også klart, at det kun var én af de to, der kunne blive borgmester. Og så havde Socialdemokraterne et enormt behov for at vinde Odense tilbage, fortæller chefredaktør og politisk journalist Troels Mylenberg fra Fyns Amts Avis.

Meningsmålingerne pegede på, at Anker Boye var favorit til at genvinde borgmesterposten, så De Konservative trak kraftigt på deres netværk for at kunne købe annonceplads. Og det lykkedes.

En artikel fra fagbladet Journalisten beskriver, hvordan Fyens Stiftstidendes nyhedssite, fyens.dk, var plastret til med hele ni store banner-annoncer fra De Konservative samt en baggrund med partilogo.

- De Konservative kørte en ret heftig kampagne mediemæssigt ved sidste valg. De var ude med deres farver alle steder. Det var vi selvfølgelig også, men jeg synes da, at de havde markant meget mere af nærmest alt, fortæller formanden for SF i Odense, Rudy Madsen.

De Konservative brugte små 100 kr. på hver stemme, de fik i 2009, og deres valgforbrug var cirka ti gange større, end hvad de på et normalt år bruger på politisk arbejde. Alligevel endte de med at tabe hver tredje stemme og dermed magten til Socialdemokraterne.

Ikke kun i Odense blev der brugt millioner på valgkampen i 2009. Kommunen har skabt et overblik over, hvor mange penge der blev brugt i landets ti største kommuner og hvor pengene kom fra.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet