Jorge har to arbejdsuger – hver uge

I Argentina må de fleste kommunalansatte have to job for at tjene nok.

Tema: Danskere i Argentina

Af Redaktionen | [email protected]

Det er mandag morgen klokken 7 i Tandil Kommune. Foran ligger en hel arbejdsuge, faktisk to. De fleste kommunalansatte har nemlig to job. 

For teknisk direktør Jorge Mathiasen begynder den ene arbejdsuge, den med fast løn fra kommunen, med et brud på en vandledning på Ave. Avellaneda, en af Tandils lange, snorlige gader, hvor han står med et sjak af vandværkets arbejdsmænd.

Den anden arbejdsuge, den private, starter først om syv timer, ”til middag”, som det hedder, argentinsk tid. Klokken 14.00 skifter Jorge Mathiesen kasket og bliver privat entreprenør, mens sjakket af arbejdsmænd går til hver deres bijob, flere af dem som selvstændige vvs’ere. Den del af arbejdsdagen slutter først ved 20-tiden, eller ”sidst på eftermiddagen”, som det hedder i Argentina.

Stolt over kommunen

Men her og nu handler det om et brud på en offentlig stikledning. Arbejdsmændene med de orange veste dirigerer hurtigt trafikken udenom, og Jorge Mathiasen kan gå videre til næste opgave. 

Han har nok at se til i de syv timer, har arbejder for kommunen. Nemlig at sørge for, at 100.000 borgere i den centrale by kan få de seks millioner liter vand, de bruger om dagen.

Stod det til Jorge Mathiasen, skulle prisen på vand sættes i vejret.

”Vi sløser med vandet i Tandil. Det burde være dyrere. Om sommeren bruger folk vand til badebassiner og at vande fortovet, hvilket betød, at vi manglede vand for nogle år siden,” fortæller han.

Problemet blev løst med flere pumper. Men det er svært at følge med. Tandil vokser og vokser med tilflyttere fra Buenos Aires, der ligger tre-fire timers kørsel væk.

Bygger huse som bijob

De økonomisk velstillede tilflyttere giver ikke bare flere skattepenge til kommunen. De giver også travlhed i Jorge Mathiasens andet job, den private arbejdsuge, hvor han bygger huse for folk. Som uddannet byggetekniker både tegner og bygger han huse i totalentreprise. 

”Næsten alle ansatte ved kommunen har et ekstra-job. Man kan ikke leve af bare én løn,” forklarer han.

”Mange af mine folk arbejder inden for byggeri. Kommunen hjælper også mange ansatte ved at give dem job som opkrævere af skatter og afgifter til vand og el,” fortæller han.

”Jeg bygger fire-fem huse om året,” fortæller han og kører gerne en omvej for at vise husene frem. 

Jorge Mathiasen er stolt over de spor, han har sat i byen, både med sine huse og gennem sine 12 år som teknisk leder af Tandils obras sanitarias. Byens vandværk er også hans værk. :

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet