Billede
Anders Gerner Frost (Nytgribskov) fylder godt ud i Høbjerg Hegn i Helsinge. Og i brusekabiner: “I Hammerslag skubbede værten mig engang ind i en brusekabine i en lejlighed på Amager, hvor jeg sad fast, fordi jeg var for tyk,” fortæller han.
Jakob Carlsen

“Jeg skal kunne se folk i øjnene - uden højt hår og lange skosnuder”

Anders Gerner Frost har to jobs i “samme troværdigheds-kategori som brugtvognsforhandlere.” Derfor er ærlighed et mantra for ham. Mød Gribskovs borgmester, kendt fra DRs Hammerslag, som selv mener, at han er for tyk.

bagom borgmesteren

Af Hanne Korvig | [email protected]

Anders Gerner Frost (Nytgribskov) har været i Lemvig et par dage for at besøge en god ejendomsmægler-ven, som han har lavet tv-programmet Hammerslag med i rigtig mange år. Nu sidder han i sin bil og er på vej hjem. Imens han har hul igennem til kommunen.dk via mobilen. Der lyder barnestemmer i baggrunden, og Anders Gerner Frost fortæller, at een af hans i alt fire unger, Christian på 10 år, sidder på bagsædet sammen med en ven og en Ipad.

Hvorfor ikke starte researchen dér?

Prøv at vende dig om og spørg din søn, om du er en god far?

Anders Gerner Frost gør, som han bliver opfordret.

- Er jeg en god far, Christian?

- Ja, svarer Christian.

Spørg ham, hvorfor du er en god far?

- Hvorfor er jeg en god far?

- Fordi du er god til at fortælle historier, når vi er på museer, svarer sønnen.

Spørg ham, hvornår du ikke er en god far?

Christian svarer ikke. Vist mest fordi han hellere vil have fokus på Ipad’en sammen med vennen.

Far Anders foreslår alligevel, om det kan være, når han bliver sur?

- Ja, svarer Christian let fraværende.

- Ja, nu sagde jeg det selv. Men det er jo fordi, man godt ved det selv. At det er, når hverdagen napper lidt på grund af travlhed, og morgenerne kan blive lidt hardcore. Når man ikke får talt ordentligt sammen som familie, siger Anders Gerner Frost.

Og der er også nok, “der kan nappe” i Anders Gerner Frosts liv - med to jobs, fire børn, fire nordsjællandske ejendomsmæglerbutikker med konen og sommerhus på Bornholm og i Italien.

Anders Gerner Frost har altid været en sulten og virksom fyr.

“Fordi jeg siger det”
Han voksede op i en middelklassefamilie på fem på Frederiksberg. Moderen var rektor på et gymnasium og faderen fotograf på Nationalmuseet, og begge hans søskende er i dag journalister. Familien havde sommerhus i det nordsjællandske, og derfor har Anders Gerner Frost haft et tilknytningsforhold til Tisvilde Hegn og strandene siden barnsben.

Anders Gerner Frost havde det som en “fisk i vandet” på Frederiksberg - både med sig selv og i familien, hvor der var kærlige, men klare rammer og regler for god opførsel, som byggede på kristne værdier og håndfasthed. “Fordi jeg siger det” var ikke en ualmindelig begrundelse i hjemmet, hvilket godt kunne være en udfordring for en argumentations-lysten dreng som Anders Gerner Frost.

   - Jeg skal kunne møde folk både hos købmanden og i tøjbutikken i Helsinge og se dem i øjnene, hvadenten jeg har solgt dem et hus eller taget en politisk beslutning.

Allerede i sin tidlige ungdom begyndte Anders Gerner Frost at interessere sig for politik, og da HF-uddannelsen var i hus, stillede han op til byrådet og blev valgt ind hos De Konservative på Frederiksberg, 19 år gammel.

Blå Bog:

Anders Gerner Frost (Nytgribskov), 42 år

Borgmester i Gribskov Kommune siden 2018

Ejendomsmægler.

Gift med Stine.

Har sammen 4 børn på 14, 12, 10, 4 år.

Bor i Tisvilde.

Byrådsarbejdet var en tidskrævende affære, og da også studiet på Københavns Universitet i samfundsfag efter tre år blev lidt for teoretisk for den udadvendte Anders Gerner Frost, begyndte han at overveje alternativer.

- Jeg begyndte at overveje, om ejendomsmægler kunne være noget for mig! Jeg var vild med arkitektur, indretning og huse, og samtidig var det et job, hvor man skulle ud og møde andre mennesker. Det virkede afvekslende og fristende, fortæller Anders Gerner Frost.

Han kendte ikke nogen i branchen, men gennem fælles bekendte hørte han, at ‘Stine’, der var ejendomsmægler og havde butik i Helsinge, søgte en medarbejder til sin nyåbnede butik i Tisvildeleje.

For at gøre en indholdsrig vej med Stine kort, så ansatte hun ham som trainee, de blev rigtig gode venner og havde det sjovt sammen - så sjovt, at de blev kærester. Og mand og kone. Og forældre til fire unger.

Og selvom Anders Gerner Frost og Stine fungerer i et makkerskab for deres fire butikker i Nordsjælland med hver deres kompetencer og opgaver, så er Stine i bund og grund Anders Gerner Frosts chef.

- Stine har det sidste ord, også dér, gnækker Anders Gerner Frost og fortsætter:

- Og det går fint. Det kan jeg sagtens rumme. Jeg er ikke bange for kloge kvinder.

Højt hår og lange skosnuder
I 2018 blev Anders Gerner Frost borgmester for Gribskov Kommune med sin lokalliste Nytgribskov, der på det tidspunkt havde eksisteret i seks år. Inden da havde ejendomsmægleren siddet i byrådet for De Konservative siden 2009.

- Der er helt klart fællestræk ved det at være borgmester og ejendomsmægler. Begge er meget kommunikative jobs, der handler om at sælge budskaber, siger Anders Gerner Frost og afviser ikke, at han er godt skåret for tungebåndet.

Men han gør en dyd ud af at være ærlig. Både som politiker og som ejendomsmægler.

   - Jeg var voksen allerede som barn! Når mine forældre havde gæster, var det værste, jeg vidste, at blive placeret ved børnebordet.

- Der er alt for mange politikere, der ikke tør at sige, hvad vi er nødt til at gøre; ikke tør at prioritere en kernevelfærd fremfor en anden, selvom det er nødvendigt. Men jeg vil være ærlig her i mit lokalområde. Jeg skal kunne møde folk både hos købmanden og i tøjbutikken i Helsinge og se dem i øjnene, hvadenten jeg har solgt dem et hus eller taget en politisk beslutning, siger han.

Anders Gerner Frost ved godt, at det lyder frelst - særligt fordi ejendomsmæglere som bekendt har ry for at være det modsatte af ærlige.

- Altså, vi joker jo selv om ejendomsmægler-typen med lidt for højt hår og lidt for lange skosnuder. Vi er klar over, at vi ligger i samme troværdigheds-kategori som brugtvognsforhandlere, journalister og politikere, siger Anders Gerner Frost og fortæller, at de personligt går uden om den type, når de ansætter folk til deres butikker.

Heldigvis har Anders Gerner Frost selv kort hår og bruger kun størrelse 43 i sko.

Til gengæld vejer han alt for meget; livsnyderen og levemanden, der kan lide både røde bøffer og rødvin.

- Udover det er problemet, at jeg ikke sover nok, hvilket gør, at jeg har svært ved at tabe mig. Jeg er både A- og B-menneske, så det bliver kun til 5-6 timers søvn per nat, fortæller Anders Gerner Frost.

Tibetansk munk?
Han har dog to “sundheds-hjælpere;” familiens hund og en 75-årig ven, som han går lange morgenture med tre gange om ugen. Vennen er tidligere direktør i B&O og følger med i Anders Gerner Frosts karriereliv. Han fungerer lidt som en mentor for borgmesteren.

- Han er virkelig god for mig. Han siger altid sin ærlige mening, og så roser han mig for at være god til at tage på ferie med familien, hvor vi kobler helt ud og fra - sammen. Han har lært mig, at man ikke er uundværlig, og at pauser er vigtige, fortæller Anders Gerner Frost.

Hunden der er med på deres gåture, er en Lhasa apso, en tibetansk munke-hund. Familien blev lokket til at købe den af en kunde, som til gengæld lovede at købe et hus, som hun havde haft øje på længe. Familien Gerner Frost købte hvalpen. Hun købte dog aldrig huset.

Anders Gerner Frost griner. Også til spørgsmålet, om der mon kunne være noget tibetansk munk over ham?

- Nej. Altså som i ‘slet ikke’. Jeg tror, at mange munke ville sige til mig, at jeg skulle slappe lidt af. Jeg har en arbejdsuge på cirka 70 timer, siger han.

Hvordan klarer du at balancere mellem de to jobs?

- Jeg er borgmester på fuld tid og ejendomsmægler på deltid - det sidste mest i weekenderne. Men det er egentlig bare omvendt af, hvad jeg var før - da var jeg politiker på deltid og ejendomsmægler på fuld tid. Det er jo klart, at man ikke bare kan forsvinde i fire år fra det livsværk, man har bygget op, og som brødføder mig og min familie, både nu og senere efter en borgmestertid, siger Anders Gerner Frost.

Anders Gerner Frost har indtil videre været stringent med at være på rådhuset fra tidlig morgen til sen aften - om behovet ændrer sig, ved han ikke.

-  Når jeg går til valg igen om fire år, så vil jeg gerne have, at folk siger, at jeg har passet mit arbejde som borgmester. At jeg har været der, siger Anders Gerner Frost.

Du er ny borgmester, men hvad er egentlig det nye i Nytgribskov?

- Grundlæggende handler det om, at lokalpolitik, og den måde man arbejder med det på, ikke har ændret sig i 100 år - og dét har vi haft lyst til at udfordre. Hvordan kan vi udvikle lokaldemokratiet? Hvordan kan vi samle en kommune på ca 40.000 indbyggere, så alle føler sig inddraget - og føler sig tæt på det politiske beslutningsgrundlag? Vi vil rigtig gerne bryde med de store og gamle partier, der sidder tungt på deres ideologier. Hvordan kan vi få løsnet op på den partipolitik og begynde at sætte os ud over dem og arbejde sammen på tværs?

Nogle tunger mener, at du er kommet let til posten, fordi du er tv-kendis. Hvad er din kommentar til det?

- At være et kendt ansigt lokalt kan på mange måder være en fordel, men jeg er ikke “slået igennem” ud over de steder, hvor jeg har butik - så hvis den teori skulle holde stik, så skulle jeg have fået mange flere stemmer i alle de andre kommuner også.

Du har været med i Hammerslag i en periode på 14 år. Hvorfor tror du, at Danmarks Radio bliver ved at ringe efter dig?

- Det er nok fordi, at jeg ved meget om huse, og jeg ved sindssygt meget om sommerhuse … Men derudover så tror jeg, at de synes, at jeg er en hyggelig og rund type med selvironi. Jeg er ikke bange for at dumme mig på skærmen - heller ikke dengang værten skubbede mig ind i en brusekabine i en lejlighed på Amager, og hvor jeg sad fast, fordi jeg var for tyk.


Q & A’s med Anders Gerner Frost:

Hvornår blev du for alvor voksen?

Jeg var voksen allerede som barn! Når mine forældre havde gæster, var det værste, jeg vidste, at blive placeret ved børnebordet. Så jeg sad ved voksenbordet og vidste ikke noget bedre end at tale med om samfund, politik eller om folks job … imens var de andre børn ude at spille fodbold.

Hvilke karaktertræk kendetegner dig bedst?

Jeg tror, jeg er let omgængelig. Rund. Både i ordets bogstaveligste forstand og … Men jeg er også målrettet. Jeg har meget klare mål i livet. Og det overrasker nok nogle, for når man er rund og livsnyder, så tænker folk let, at så er man bare det ...

Har du en last, du er træt af?

Jeg er nok træt af, at jeg grundlæggende ikke er så træt af min vægt. Jeg ved selvfølgelig godt, at det kan give en begrænset levetid, men det er der jo så mange ting, der kan.

Hvilket råd ville du give dig selv som teenager?

Go for ‘politikken’. Lad være med at være så optaget af, at du skal have den der uddannelse. Det siger jeg også til mine børn: Gå efter det, der føles rigtigt - og tænk ikke så meget på uddannelse.

Er der noget, du gerne vil være fri for i dit arbejde?

Næh. Det kan selvfølgelig godt være hårdt, når man bliver udstillet som utroværdig, når man ikke føler, at man er det, eller at folk ytrer sig offentligt om, at de ikke kan lide én som person, men modstand er jo enormt vigtigt. Som borgmester sidder man jo i en magtposition, og hvis ikke man møder modstanden, så tror jeg let, man kan glemme at mærke efter, om man går den rigtige vej.

Hvilken ting ville du redde ud af dit hjem, hvis det stod i flammer?

Jeg er ikke så materielt indrettet og knyttet til ting. Så skulle det være noget af børnenes, som jeg vidste betød noget for dem. I virkeligheden gad jeg godt flytte hvert fjerde år, flytte fra det hele og få ryddet op og ud. Jeg kunne tænke mig at være typen, der ejede ti ens skjorter, ti ens jakkesæt og fire par ens sko, og så gå ud af døren i det samme hver morgen. Jeg har en far, der har arbejdet på Nationalmuseet i 45 år, og som er en ‘gemmer’, så jeg er blevet modsat det.

Hvad ville du aldrig give penge for?

Kærlighed.

Hvad kan gøre dig pinligt berørt?

Når folk går over andres grænser. Ikke respekterer dem.

Hvad skal mænd vide om kvinder?

At de får ret til sidst. Så drop en del af kampene.

Hvilken sang ville du vælge at synge på karaokebaren?

“Livet er kort, livet er kort, tænk dig godt om, før du sløser det bort. Graven er sort, graven er sort, var der mon ting, som du ikke fik gjort.” Af John Mogensen.

Hvor mange hammerslag kan du slå uden at ramme din tommelfinger?

Jeg er faktisk en rimelig habil håndværker. Jeg gør det bare ikke så meget. Det er en af de ting, jeg ikke når. Men jeg har både støbt badeværelsesgulve og lagt nye tage og så videre, så jo, jeg kan slå mange.

Gribskov Kommune:

Fem gode + en øjebæ

 

Hvad er din yndlingsudsigt?

Solnedgangen over Arresø mod Tibirke Bakker.


Det mest romantiske sted?

Esrom Kloster.


Hvilken butik ville du ikke undvære?

Irma.

 

Kommunens bedste kulturtilbud?

Tegners Museum og Munkeruphus.

 

Hvad vil du gerne have, at din kommune skal være kendt for?

Fællesskaber.

 

Den største øjebæ?

Vores Rådhus i Helsinge.

Netværk

Politikerliv

Tilmeld dig nyhedsbrevet