”Jeg ser ikke Århus
som en parentes”

I fem år har Nicolai Wammen (S) tegnet Århus. Nu tager han sine erfaringer med sig til Christiansborg. Men hvordan overdrager man egentlig en hel kommune?

Interview

Af Carsten Terp Beck Nilsson | [email protected]

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen udskriver folketingsvalg, mister Århus sin borgmester. Den dag kaster den socialdemokratiske stemmesluger Nicolai Wammen sig ind i kampen for et sæde på Christiansborg. Kommunen har spurgt ham, hvordan man afleverer en kommune?

”Jeg er 100 procent borgmester, indtil folketingsvalget bliver udskrevet. Derfor er det også vigtigt for mig at sige, at jeg er i arbejdstøjet indtil den sidste arbejdsdag.”

Nu er der ingen, som ved, hvor og hvornår valget bliver udskrevet, så det må være svært at planlægge, hvad man skal nå,  før man skal sige farvel?

”Det er Lars Løkke Rasmussen, som afgør, hvornår jeg stopper som borgmester. Men jeg tror først, det bliver i 2011. Derfor er der jo store sager, som jeg forventer at få mulighed for at stå i spidsen for – også ind i det nye år. ”

Er der nogen ting, som du har sat dig for, du bare skal nå, inden du holder op?

”Jeg forventer ikke, at valget bliver udskrevet, før vi har fået en afklaring i forhold til kommunens økonomi, og jeg tror også, at vores helhedsplan for Gellerup vil blive behandlet i byrådet, inden jeg stopper som borgmester.”

Men er det ikke også vigtigt for dig at få lige præcis økonomien på plads, så du ikke lægger en ordentlig stinker på din efterfølgers bord?

”Nu er der indgået et budgetforlig, som jeg stod i spidsen for, hvor 30 ud af byrådets 31 mandater var med. Det er så den konkrete udmøntning af det forlig, som ligger foran os. Så jeg mener, vi er meget langt, men jeg vil naturligvis gerne have mulighed for at gøre arbejdet helt færdigt.”

Hvordan har du det så med at skulle forlade Århus?

”Nu har jeg jo min bopæl i Århus, og jeg vil blive valgt til Folketinget fra Århus. Man kan sige det på den måde, at mine holdninger og visioner og drømme for byen er de samme, men arbejdspladsen bliver en anden.”

Kan du forstå, hvis nogen udlægger det på den måde, at Århus bare har været en slags parentes i Nicolai Wammens karriere?

”Jeg ser det bestemt ikke som en parentes. Jeg ser det som en utrolig vigtig del af mit liv, hvor jeg i snart fem år har givet mig helt og fuldt og forsøgt at være en god borgmester for Århus.”

Hvad tager du med dig fra Århus, når du skal tilbage til Christiansborg?

”Jeg tager jo en masse erfaring med. Jeg har været øverste leder for 30.000 ansatte. Jeg har haft ansvaret for en by. Jeg har gjort mig en masse erfaringer om politik i praksis i forhold til børn, ældre, svagt stillede borgere. Så en masse ledelseserfaring og viden om virkeligheden ude i kommunerne.”

Er der kommunale mærkesager, du tager med dig ind i Folketinget?

”Jeg vil jo meget gerne have, at regeringens nulvækstpolitik og nedskæringskurs over for kommunerne bliver afløst af det, der er lagt op til i S og SF’s udspil, som gør, at vi kan begynde at investere i velfærd i stedet for at skære ned på den, og som også lægger op til langt større frihedsgrader for kommunerne og flerårige aftaler mellem regeringen og kommunerne.”

Men de ting, der ligger i forvejen i S og SF’s politik, havde du vel taget med ind, uanset om du havde været borgmester i Århus eller ej. Er der noget, du tager med dig fra Århus, fordi det er blevet vigtigt for dig?

”Ja, eksempelvis erfaringen med, hvordan man bekæmper ghettodannelser. Det er en stærk erfaring, jeg tager med mig ind på Christiansborg.”

Hvad er det, der trækker i dig for at komme ind i landspolitik igen?

”Jeg mener, det er afgørende vigtigt for Århus og resten af Danmark, at vi får en ny regering. Jeg synes, at Lars Løkke Rasmussens regering er træt og slidt, og den bruger sine kræfter på en nedskæringspolitik.”

Nu er du jo selv mere end bare et politisk redskab,  man kan sætte ind for at styrke den socialdemokratiske gruppe. Du må vel også som menneske have noget, der trækker i dig i forhold til Borgen?

”Det, der trækker for mig, er muligheden for at føre en politik, som, jeg synes, er rigtig for Danmark. Og det kan jeg bedst gøre i Folketinget.”

Tror du, du vender tilbage til Århus som borgmester?

”Det kan jeg sige, at det gør jeg ikke. Hvis jeg bliver valgt til Folketinget, så kommer jeg ikke tilbage til århusiansk politik.”

Og hvis jeg vil holde dig fast på det løfte, du lige har givet?

”Det må du meget gerne.”

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet