”Jeg havde ikke forudset andet end endnu en skideballe”

Den 15. september var Bo Nygaard Larsen, byrådsmedlem i Solrød Kommune, i Deadline for at kritisere sit partis politik - kort tid efter var han smidt ud af Venstre. Den officielle forklaring lød, at det ikke drejede sig om hans tv-optræden, men den køber Bo Nygaard Larsen ikke.  

Q&A

Af Søren Engelbrecht | [email protected]

Er du blevet ekskluderet?

Ja, det må man sige. Jeg ved godt, der er strid om det, men når man lader vedkommende vurdere selv, om han ønsker at blive i partiet og gå ud af byrådet eller gå ud af partiet og blive i byrådet, så er det jo en eksklusion.

Ifølge Kim Sunesen var dine ekstra chancer opbrugt. Hvornår fik du din første advarsel?

Den har jeg sådan set ikke fået.

“Det er tydeligt, at man er mere optaget af at klare sig indenrigspolitisk overfor Dansk Folkeparti end at gå ud og påtage sig sit internationale ansvar.”

Har du været klar over, at du har opbrugt dine chancer?

Lige siden valgkampen startede for to år siden, har jeg været på kant med dem. Jeg vidste, at min optræden i Deadline nok skulle give ballade, men jeg havde ikke forudset andet end endnu en skideballe.

Er der nogle Venstre-politikere på landsplan, som du løbende har delt frustrationer med?

Nej, det er der ikke. Jeg tror, jeg har sendt noget til Jens Rohde på Facebook, og så har der været nogle småting på mail.

Du skriver i et Facebook-opslag, at du føler, der er en bevægelse på vej. Hvad baserer du det på, når du ikke har talt med specielt mange Venstre-folk på landsplan?

Dels kunne jeg op til tirsdagens Deadline se, at flere og flere Venstre-folk begyndte at skrive, og så kan jeg se det efterfølgende på de kommentarer, mails og opkald, jeg har fået. Der er et stort, ulmende oprør ... eller måske ikke oprør, for der er jo ikke rigtig nogen, der tør gå ud med det. Og det er et demokratisk problem.

Hvor seriøs er den her bevægelse?

Den har jo sådan været der siden Fogh, men især under Lars Løkke har det taget til. Man har opfattelsen af, at der sidder nogle toppolitikere, som får nogle goder, som andre ikke får - for eksempel tøj for 150.000 og Carl Holst, der får dobbelt honorar. Men folk begynder for alvor at blive frustrerede, hvilket man kunne se ved det seneste folketingsvalg, hvor Venstre tabte 13 mandater. Og det har man aldrig talt om - i Solrød var overskriften i den mail, der kom rundt, at Venstre stadig var størst i Solrød. Ja, prøv nu at se, venner, vi er jo gået tilbage, for fanden. Den manglende virkelighedssans er folk trætte af.

Asylpolitikken på landsplan - er det Venstre-politik eller Dansk Folkeparti-politik?

I det store billede er det ren Dansk Folkeparti-politik. Det er tydeligt, at man er mere optaget af at klare sig indenrigspolitisk overfor Dansk Folkeparti end at gå ud og påtage sig sit internationale ansvar.

Er det ikke naivt at tro, at en så smal Venstre-regering kan tage færre hensyn til Dansk Folkeparti?

Jo, selvfølgelig er der nogle hensyn, man skal tage, når man er en mindretalsregering, men hensynet til partiets eget politiske ståsted må dog veje tungere.

Hvad er alternativet?

Så kunne man jo gå af.

Er det bedre at være i opposition og holde fast i værdierne?

Ja, det synes jeg. For mig at se er det vigtigste, at man har sin politik og ideologi med sig. Der kan være nogle kompromiser, man må indgå, selvom de ikke er ideelle, men hvis det er overskriften for regeringen, så er det bedre at sige, at vi ikke kan klare det.

Hvordan bliver Venstre igen det parti, som du holdt af?

For det første skal der et radikalt kursskifte til. Men mange i Lars Løkkes vennekreds deler hans opfattelse, så selv hvis han forsvinder, bliver det svært. Det ser man tydeligt med Carl Holst, for der er så mange ligheder mellem hans sag og Lars Løkkes tøjsag. Det er den samme retorik, og det ligger åbenbart i deres DNA, at det er okay at komme med en løgn, for det er glemt i morgen. Havde Bertel Haarder været 20 år yngre, var det ham, man skulle have sat til at rydde op i butikken. Men de typer er jo ved at være væk - Kristian Jensen, som jeg håber overtager roret snart, og Jens Rohde repræsenterer de gamle højskoleværdier, men de har det ikke nemt.

Demokrati

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet