Intern KL-uenighed om bredbåndsløsninger

Kommunerne skal ikke medfinansiere den digitale infrastruktur. Den klare udmelding fra formanden for teknik- og miljøudvalget i KL bliver nu udfordret fra egne rækker

Yderområder

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

I denne uge i dk-teknik var formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg Martin Damm (V) ude med en klar besked om, at KL ikke bakker op om kommunale lån til digital infrastruktur, som bl.a. Ringkøbing-Skjern har efterlyst.

Martin Damm sagde, at den digitale infrastruktur i Danmark ikke er eller skal være en kommunal forpligtigelse.

- Lige nu er man i gang med at love en hel masse fra regeringens side, men det er løfter, som kommunerne kommer til at betale regningen for, og det er ikke rimeligt, sagde han til dk-teknik om regeringens forårsudspil Bedre Bredbånd, der kun giver en økonomisk håndsrækning til ø-kommunen Bornholm, mens markedskræfterne forventes at kunne drive udviklingen frem i resten af Danmark.

- Vi vil kæmpe for, at der kommer bedre bredbåndsforbindelser i Danmark, men vi vil ikke kæmpe for, at staten bare kaster sorteper over til os.

Men den linje er der ikke enighed om i KL´s Teknik- og Miljøudvalg.   

- Jeg mener, at kommunerne godt kunne være med til at sørge for, at der var en udvikling - eller hjælpe en udvikling på vej, så man sikrer, at der er plads til borgerne over tid. Hvis markedet skal styre det, så sker det ikke. Så affolker vi bare yderområderne endnu hurtigere, og jeg vil bare gerne have, at kommunerne får mulighed for at låne, så det ikke sker, siger Hans Okholm (SF) til dk-teknik. Udover sit medlemskab af teknik- og miljøudvalget i KL er Hans Okholm byrådspolitiker i Silkeborg Kommune.

Han mener, at KL bør genoverveje situationen og lade det være op til de enkelte kommuner selv at afgøre, om de vil investere aktivt i en digital udvikling.

- Som jeg ser det, så kan det sagtens lade sig gøre at lægge en fiberledning ud til en landsby og så lade det være op til beboerne selv, om de vil slutte sig på. De skal bare have muligheden for det, siger Hans Okholm.

Han håber, at KL’s officielle holdning til kommuners mulighed for at låne til kommunale investeringer i den digitale infrastruktur vil blive debatteret på det næste møde i Teknik- og Miljøudvalget, som skal afholdes torsdag i næste uge. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet