Intelligente offentlige indkøb kan hjælpe erhvervslivet

Var blot en lille andel af de offentlige indkøb dedikeret til nytænkning og innovation, ville det hjælpe danske virksomheder til nye produkter og markeder

VÆKSTTEAMS

Af Redaktionen | [email protected]

Hvis stat, regioner og kommuners årlige indkøb for omkring 300 milliarder kr. bliver brugt intelligent og med nytænkning for øje, er det lige præcis et af de vigtigste hjælpemidler til at skabe fornyet privat vækst, skriver Mandag Morgen med afsæt i de foreløbige fem sæt af anbefalinger fra regeringens vækstteams.

Og nogle af de skarpeste bannerførere for, at det sker, er det erhvervsliv, der i årevis ellers har skældt ud på den offentlige sektor.

Behovet for markedsmodning og demonstrationsprojekter og et ønske om at få en offentlig sektor, der tør vove et øje, går igen i mange af anbefalingerne.

Vækstteamet med fokus på sundhed og velfærdsteknologi hører til blandt dem, der er gået videst i sine konkrete anbefalinger til, hvordan den offentlige indkøbsmuskel bliver styrket i innovativ retning.
Eksempelvis foreslår gruppen, at sundhedspolitikken ude i regionerne skal tænkes direkte sammen med erhvervspolitikken.

Nogle af Danmarks historiske erhvervssucceser, som bl.a. Coloplast, Novo Nordisk og Oticon, voksede sig store og blev markedsledere takket være høje offentlige krav og fremsynede indkøb. Men i dag er filmen knækket, advarer flere erhvervsledere, som Mandag Morgen har talt med.

Der er brug for at nytænke de offentlige indkøb, lave nye fleksible udbudsregler og et opgør med den alt for kortsynede kassetænkning og prispolitik, hvis det offentlige igen skal blive en driver for innovation. Ønsket om mere intelligente indkøb er en fællesnævner for flere af regeringens vækstteams.

krn

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet