Ingen vækst i kommuner og regioner før 2018

Staten lægger som udgangspunkt beslag på de kommende års stigning i det offentlige forbrug

VÆKSTPLAN

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Regeringens vækstplan lægger ekstraordinært stramme rammer om de kommende års kommunale og regionale økonomi. Ikke nok med at grænserne for den offentlige vækst er blevet sænket noget i forhold til både de 1,4 pct. regeringen gik til valg på og den oprindelige 2020-plans 0,8 pct.

Aftalepartierne bag regeringens Vækstplan DK er også blevet enige om, at den begrænsede vækst på mellem 0,4 og 0,7 pct. om året udelukkende skal konteres på de statslige udgiftslofter, der sammen med udgiftslofterne for kommunerne og regionerne udmønter denne del af aftalekomplekset.

- Væksten i det offentlige forbrug i perioden 2014 – 2017 (skal) i udgangspunktet placeres under det statslige udgiftsloft, lyder det i den politiske aftale.

Dermed er der ingen garantier for, hvor meget - om overhovedet – kommunernes og regionernes budgetter får lov at vokse den første årrække med de nye udgiftslofter.

Det fremgår dog af teksten, at vækstrammen i forlængelse af de årlige økonomiforhandlinger vil kunne omprioriteres mellem stat, regioner og kommuner.

Med aftalen erklærer støttepartierne (Venstre, Konservative og Liberal Alliance), at de både vil stemme for de kommende udgiftslofter for 2014 – 2017 samt kommunernes og regionernes bloktilskud for 2014.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet