Hvad mener du er de to største problemer, Danmark står overfor i øjeblikket? Kilde: Eurometer Illustration: Jakob Thuemoes
Hvad mener du er de to største problemer, Danmark står overfor i øjeblikket? Kilde: Eurometer Illustration: Jakob Thuemoes

Indvandring og sundhed optager flere danskere

Meningsmålinger viser, at vi bekymrer os mindre og mindre om den økonomiske situation, mens områder som indvandring, sundhed og klima af flere anses for at være vores største politiske problemer.

Vælgertække

Af Morten Munkholm | [email protected]

Sensommerens politiske gruppemøder har haft et markant andet fokus end de senere års økonomiske spare- og vækstplaner.

Med Dansk Folkepartis to sundheds- og ældremilliarder, Venstres ’Danmark for dem, der kan og vil’ og Socialdemokraternes sundhedsplan afspejler landets tre største partier perfekt danskernes bekymringer.

For mens økonomien er kommet i bedring, har danskernes bekymringer ændret markant fokus, viser Kommunens gennemgang af de seneste fire Eurobarometer-målinger.

I efteråret 2012 anså 61 procent arbejdsløshed og 58 procent vores økonomiske situation som vores største problemer. I den seneste Eurobarometer fra foråret har disse tal ændret sig til henholdsvis 35 og 24.

Omvendt er områder som immigration, klima og sundhed alle steget. Immigration fra ni til 20 procent, klima fra 12 til 22 og sundhed fra ni til 27.

- Det er jo ikke så overraskende, at i takt med at økonomien forbedrer sig, så vil det også glide mere ud af dagsordenen. Men det er måske nok gået lidt hurtigere, end jeg ville have regnet med, siger valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

[intense_content_box itle="Grafik" shadow="4" icon="bar-chart" icon_color="#ffffff" icon_stack_color="#f8694d" animation="shake" border_size="2px" border_color="#f8694d"]Se hvad danskerne mener er de to største problemer, Danmark står overfor i øjeblikket
[/intense_content_box]

Han har forsket en del i vælgernes holdningsdannelse og peger på hverdagserfaringer og mediernes dækning som to afgørende faktorer for, hvorfor vores politiske problemopfattelse ændrer sig. Derfor ser et forestående valg heller ikke ud til at skulle stå i krisens tegn som i 2011.

- Vælgerne hænger ualmindelig løst fast i disse år, og den politiske tillid har siden 2010 været lille. De kan virkelig flytte sig hurtigt, så det handler meget om at få formuleret et budskab, der passer godt ind i tiden, siger professor Jørgen Goul Andersen fra Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

Noget, som de politiske partier i høj grad går efter i den kommende politiske sæson, hvor et valg kan komme hurtigt.

- Du kan godt se Venstres udlændingeudspil som et forsøg på at tage fat i noget, der vil optage vælgerne mere frem mod et valg, siger professor Rune Stubager.

Han ser en klar fordel for partiet i at distancere sig lidt fra den økonomiske politik efter tre år som forhandlingsvillig opposition.

- På det økonomiske område har Venstre været en del af mange politiske forlig, der er blevet indgået under den her regering. Det gør det jo sværere for dem at sige i en valgkamp, at det hele går ad helvede til, uddyber han.

Venstre på udlændingerov

Det nye udlændingeudspil samt nedsættelsen af en integrationsarbejdsgruppe bliver vurderet af flere som en værdipolitisk tilnærmelse til Dansk Folkeparti – eller ligefrem et forsøg på at kapre stemmer fra dem.

Jørgen Goul Andersen er i øjeblikket aktuel med bogen ’Vælgere på vandring’, og han er usikker på, hvorvidt taktikken er god.

- Spørgsmålet er, om det i virkeligheden er indvandrerpolitikken, Dansk Folkeparti har trukket mange vælgere til sig med de seneste par år. Jeg vil snarere mene, det er velfærdspolitikken. Men det er åbenbart en forestilling på Christiansborg, at indvandringspolitikken kan flytte vælgere, siger han.

Vælgerpotentialet i en strammere udlændingepolitik er ifølge professorens overbevisning ganske minimalt i forhold til da Dansk Folkeparti blev dannet i 1995.

- Vi havde et velfærdssystem, som dengang i halvfemserne var indstillet på, at de flygtninge, der kom til landet, nok ville rejse hjem igen. Det betød, at velfærdssystemet var uforberedt på, hvordan udlændinge skulle integreres på arbejdsmarkedet og i skolen. I dag er det velfærdssystem væsentligt omstillet, siger Jørgen Goul Andersen.

Utaknemmelige vælgere

Samtidig har partiet valgt det omdiskuterede Human Development Index til at sætte grænser for, hvilke specifikke nationaliteter, der skulle være nemmere at integrere end andre. Noget, der ikke huer de nære allierede i erhvervslivet.

- For virksomhederne handler det om kvalifikationer – ikke om nationalitet, sagde direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Henrik Bach Mortensen, der selv er Venstremand, i en pressemeddelelse.

Men blandt befolkningen ser bekymringen for immigration altså ud til igen at vokse, nu hvor økonomien bliver talt op. Det samme gør sundhedsområdet, hvor både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er kommet frem med tegnebogen for at love flere penge. Måske en nødvendighed for sidstnævnte, da det at have vendt økonomien ifølge forskning langt fra i sig selv er en vælgersucces.

- Vælgerne er hurtigere til at straffe end til at belønne. Hvis det går dårligt med økonomien, så straffer de hurtigt regeringen med ansvaret ved at stemme på oppositionen. Omvendt er de ikke så tilbøjelige til at belønne regeringen, hvis det går godt. Så flytter fokus bare over på andre problemer, der skal håndteres, siger Rune Stubager.

Økonomi til tiden

De sidste par år har det heddet sig, at regeringen ville genoprette økonomien og derved vinde vælgernes gunst. Men ifølge Jørgen Goul Andersen vil de snarere se genopretningen som langt mere tumultarisk end succesfuld.

- S og SF blev nok ramt af, at grundstammen i Fair Løsning var udtænkt i 2009, hvor alt og alle tænkte som Keynes med at stimulere økonomien, men da valget så kom i 2011, var der vild krise i Sydeuropa, og du så et EU, der slog ind på en sparedagsorden i stedet, siger han.

De kommende måneders politiske udmeldinger skal derfor tænkes godt igennem for holdbarhed.

- I en valgkamp handler det jo i meget stort omfang om at få ført fokus over på emner, hvor partierne ved, at de står godt, siger Rune Stubager.

Og her kan de borgerliges efterhånden grundigt udbyggede nulvækststrategi i værste fald for dem blive som en ’Fair Løsning’.

- Venstres nulvækstpolitik er blevet til i de seneste kriseår, så de kan godt risikere at løbe ind i det samme problem som Socialdemokraterne, bare med modsat fortegn, at deres sparepolitik simpelthen ikke passer sammen med et økonomisk opsving, hvis vi får det, siger Jørgen Goul Andersen.

Arbejdsmarked

Kommunikation

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet