Indkøbere indgik ulovlige el-aftaler

Otte ud af 52 kommuner har indgået ulovlige kontrakter med elselskaber, viser en rundspørge lavet af Kommunen.

Udbudspligt

Af Sine Riis Lund | [email protected]

 

Otte kommuner underskrev deres seneste kontrakt om el uden at forhøre sig om priser hos andre leverandører. Det viser en undersøgelse fra Kommunen, der omfatter 52 kommuner.

De otte ulovlige aftaler overrasker DI.

”Det må de hurtigst muligt få bragt i orden. For det første for at overholde reglerne, men den anden ting er, at i en tid, hvor kommunerne skal vende hver en øre, så kan det da virke overraskende, at de har råd til at overse oplagte effektiviseringsgevinster,” siger chefkonsulent Peter Bay Kirkegaard.

Dagspriser

Køb af el er som udgangspunkt udbudspligtigt, men man kan eksempelvis godt købe el direkte på Nordpool eller lignende varebørs, da købet her konkurrenceudsættes på børsen. Det er dog heller ikke tilfældet for de otte kommuner. Syv af de ulovlige aftaler er derimod indgået ved direkte tildeling på SKI’s daværende rammeaftale for elektricitet, der nu er opsagt.

De syv kommuner forhørte sig ikke om dagsprisen for andre, end det valgte elselskab. Det var ikke tilstrækkeligt for at løfte udbudspligten, bekræftede SKI i en mail i oktober sidste år til Kommunen.

”En offentlig kunde skal ved direkte tildeling indhente ’laveste dagspris’ fra alle relevante leverandører på rammeaftalen.”

Misforståelse

Ballerup er blandt dem, der ikke forhørte sig om andre priser, da de valgte DONG ved direkte tildeling.

”Jeg tror nok, vi vidste, at det var udbudspligtigt, men vi troede, at vi løftede udbudspligten ved at købe over SKI med direkte tildeling ligesom på alle mulige andre områder,” siger direktør Søren Krøigaard fra Ballerup, der dengang stod for aftalen.

Ballerup er meget opmærksom på næste gang at overholde reglerne, og det står indkøbsafdelingen for, fortæller Søren Krøigaard.

Silkeborg har hverken anvendt SKI eller er gået i udbud, men det beror på en misforståelse, fortæller indkøbschef Henning Trillingsgaard.

”Der skete en misforståelse mellem Konkurrencestyrelsen og os på daværende tidspunkt, hvor jeg forstod, at det var lovligt direkte at indgå en aftale på el, og fordi det kun var et år, som der skulle indgås på, så blev det også lidt en hastesag,” fortæller han.

Silkeborg er nu i gang med et udbud for 2012 og 2013.

Mediestorm

Sidste år tordnede en række medier mod flere kommuner med beskyldninger om bestikkelse og kritik af, at embedsmænd og borgmestre lod sig smøre af elselskaber med betalte hotelophold, middage og golfture. Kommunen har søgt aktindsigt i arrangementer betalt af elselskaber. Her fortæller blandt andre Søren Krøigaard, at han har deltaget i arrangementer med DONG i form af en golftur og en middag i Tivoli i 2009. Det har dog ingen sammenhæng med den ulovlige aftale, understreger Søren Krøigaard.

”Jeg kan sagtens se, at man kan fremlægge det på den måde, men det er nu ikke det, som det handler om. De arrangementer, som jeg i sin tid har deltaget i, har været for at møde andre klimapartnere, og de har i øvrigt alle været med et fagligt indhold, men nogle selvfølgelig mere end andre,” siger han.

Hotelophold

Silkeborg har også måttet stå for skud for betalte hotelophold til blandt andet Vejlefjord Hotel og Herregården Nørre Vosborg. Silkeborg oplyser i en aktindsigt, at det drejer sig om fire direktører og den forhenværende borgmester for så vidt angår arrangementet i 2009 på Vejlefjord Hotel. Indkøbschef Henning Trillingsgaard har intet kendskab til hotelopholdene, men slår fast, at det intet har med det manglende udbud at gøre. 

”Det er fuldstændigt op til os at varetage udbud på el, og jeg er ikke oppe at spørge direktionen om, hvad vi skal og ikke skal, så det er to vidt forskellige ting, som intet har med hinanden at gøre,” siger Henning Trillingsgaard.

De øvrige kommuner, der ikke har forhørt sig om dagspriser ved brug af SKI’s daværende rammeaftale, er Fanø, Gribskov, Halsnæs, Solrød, Vordingborg og Aabenraa.

 

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet