Import af ’blodsalt’ fra Vestsahara sat på standby

Efter hård kritik har Dansk Vejsalt A/S besluttet at undersøge forholdene i det marokkansk besatte Vestsahara og indstille importen af salt til de danske veje.

Af Benjamin Holst | [email protected]

Dansk Vejsalt A/S har taget et kursskifte i sagen om importen af 24.000 ton salt fra Vestsahara, som Kommunen tidligere har beskrevet. Mens virksomheden i første omgang ikke var bekymrede for at bidrage til brud på menneskerettighederne ved at støtte den marokkanske besættelse af landet, lyder meldingen nu, at importen er indstillet.

- Det skib, som er anledning til miseren, er på vej hjem. Vi har ikke nogen kontraktmæssige forpligtelser med Vestsahara og har derfor sat importen på standby, fortæller medindehaver af Dansk Vejsalt A/S, Stig Anthony og forklarer, at virksomheden nu undersøger den kritik, der først og fremmest er blevet rejst af græsrodsorganisationen Afrika Kontakt.

- De har sagt til os, at de overvejer situationen, og at de ikke er afklarede i ejerkredsen endnu. Vi ønsker selvfølgelig at få dem til at sige, at de ikke vil købe derfra fremover. Og ikke bare, at de sætter det på standby, siger sekretariatsleder i Afrika Kontakt, Morten Nielsen.

Ingen sanktioner

Marokko har siden 1975 haft bosættelser i Vestsahara, og FN har ved flere lejligheder fastslået at udvinding, handel og eksport af  naturressourcer fra de besatte områder er et brud på folkeretten.

Dansk Vejsalt A/S har været i kontakt med Udenrigsministeriet om sagen og konklusionen herfra var, at der ikke er nogen ’forbud, sanktioner eller konventioner, der forbyder kommunerne at købe sådan en vare’. Derfor var virksomhedens konklusion i første omgang, at der ikke var grund til at ændre på aftalen.

Men Vestsahara-ekspert og formand for organisationen Western Sahara Resource Watch (WSRW), Erik Haagen mener ikke, at virksomheden og dermed kommunerne, der køber saltet - kan undskylde sig med, at de overholder dansk lov.

- Danske kommuner burde holde sig for gode til at betale marokkanske myndigheder og selskaber for at plyndre Vestsahara og fortsætte besættelsen, siger han og forklarer, at Marokko netop nu bryder menneskerettighederne ved på andet år at holde lederen af den saharawiske oprørsgruppe fængslet uden rettergang.

Skolebyggeri ingen undskyldning

Dansk Vejsalt har tidligere forsvaret deres aktiviteter i Vestsahara med, at den amerikanske virksomhed, der udvinder saltet, blandt andet giver arbejde til lokalbefolkningen og bygger skoler. Men sådanne sociale tiltag siger ikke noget om, hvorvidt virksomheden derudover bidrager til brud på menneskerettighederne, siger direktør i Global CSR, Sune Skadegaard Thorsen, som rådgiver virksomheder om social ansvarlighed.

- Det virker, som om de har spurgt om de forkerte ting. Man skal kræve af sine leverandører, at de undersøger, om de har en negativ indflydelse på menneskerettighederne, og det skal man særligt bede om i sådan nogle områder, siger han.

Danske virksomheder har tidligere været under skarp kritik i forbindelse med Vestsahara, blandt andet for deres medvirken til eksport af fosfat, der bruges til at fremstille gødning.                    

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet