I Svendborg er den langsomme by den gode by

Svendborg er som eneste danske by Cittaslow-certificeret. Her skal små skridt og konkrete handlinger i et velovervejet tempo rykke byen og kommunen 

BYPLANMØDE I SVENDBORG

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

Svendborg har valgt at geare ned. Ikke fordi byen skal undgå vækst, men fordi man har valgt at lade udviklingen ske med større omtanke for at fremtidssikre de initiativer, der sættes i gang. Borgmester i Svendborg Curt Sørensen (S) fortæller, at det langt fra er alle, der forstår den tilgang.

- Citta-hvad-for-noget? Eller: Er I så langsomme i Svendborg? Det er nogle af de bemærkninger, som jeg oftest konfronteres med, når jeg fortæller, at Svendborg er en Cittaslow-by. Men Cittaslow handler faktisk ikke om at være langsom. Det handler om at gøre sig umage, at tænke sig om og at gøre tingene med omtanke, siger han.

- Og så skal man huske på, som Piet Hein siger, at ting tager tid – og specielt gode ting.

Svendborg Kommune blev Cittaslow-certificeret i 2008 og er den eneste danske by med det certifikat.

Som sneglen med huset på ryggen
Cittaslow består af 52 kriterier fordelt på seks overordnede kategorier. Det handler blandt andet om miljø, infrastruktur og byplanlægning, bykvalitet og teknologiske faciliteter, lokale produkter, gæstfrihed, information og engagement for Cittaslow-tanken.

- Cittaslow er Svendborgs ydmyge bud på, hvordan vi – med små skridt, med konkrete handlinger og i et velovervejet tempo - kan være med til at rykke en hel by. Som sneglen med huset på ryggen, det lange seje træk, hvor man kan flytte en hel by og en hel kommune med omtanke, siger borgmesteren.

I Svendborg har kommunen valgt at sætte særligt fokus på det gode liv, det kulinariske og på by og natur.

En modreaktion 
Cittaslow-tanken kommer bl.a. til udtryk i projektet Tankefuld, som er et ambitiøst byudviklingsprojekt, der skal være miljømæssig bæredygtigt - og som helst skal ende op med at bære præg af, at man har tænkt sig grundigt om. Lige som projektet hvor 1.500 elever fra 0.-6. klasse i kommunens folkeskoler har fået fire ekstra lektioner i idræt om ugen. 

Borgmesteren mener, at det er en naturlig udvikling, at alt ikke længere skal foregå på fast-forward-knappen:

- Jeg ser Cittaslow som en stærk reaktion på at vores samfund bevæger sig med en hastighed og i en retning, som vi som mennesker kan have svært ved at håndtere, siger Curt Sørensen. 

Teknik & miljø

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet