Politik fra rødderne
Illustration: The Guardian

I Kremls spejlkabinet

Falske nyhedshistorier. Manipulerede fotos. Arrangerede tv-optagelser. Hære af betalte internettrolde. Har Putins Rusland udviklet en ny slags informations­krig – udkæmpet i ”psykosfæren” snarere end på slagmarken? Eller er det bare en kæmpe gang bluff?

 longread

Af [email protected] | [email protected]

Det fænomen, som Margo Gontar fandt det lettest at håndtere, var de døde børn. De vrimlede frem overalt på hendes computerskærme – på nyhedssites og sociale medier – flankeret af overskrifter, som beskyldte fascistiske ukrainske bander trænet af NATO for at have forvoldt deres død. Det var først på året 2014; Krim var lige blevet overtaget af soldater, der så ud og lød til at være russere, men ikke bar nogen nationale kendetegn, ligesom Vladimir Putin med et smørret grin havde forkyndt for hele verden, at der slet ikke var tale om russere. Nu var det østlige Ukraine ved at blive overtaget af separatister. Gontar prøvede at gå til modangreb.

Hun kunne i reglen stedfæste de originale billeder af de døde blot ved at søge på Google. Nogle af fotografierne stammede faktisk fra andre krige af ældre dato; andre stammede fra  gerningssteder for forbrydelser, der ikke havde noget at gøre med Ukraine; der var sågar filmklip imellem. Gontar lagde sine opdagelser ud på et falsifikationssite ved navn StopFake, der var blevet oprettet i marts af frivillige ligesom hende på det journalistiske fakultet på Mohyla-universitetet i Kiev. Det føltes godt at kunne sortere sandheden ud fra løgnen, at føle en slags vished midt i så megen forvirring.

Velkommen til kommunen.dk

Prøv kommunen.dk i 6 uger for 299 kr ekskl. moms

Allerede abonnent?
Log ind her:

Hvis du benytter Internet Explorer, og har problemer med at logge ind, kan du prøve at benytte den gamle udgave af hjemmesiden: http://old.kommunen.dk

Vi anbefaler dog at du i stedet benytter en moderne - og mere sikker – browser, fx: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.

Glemt kodeord?

Kommunikation


Kommentarer

Du skal enten være logget ind, eller tilknyttet en IP-aftale for at kunne kommentere.

Tilmeld dig kommunen.dks nyhedsbrev

Cookie- og privatlivspolitik


Afmeld nyhedsbrevet

Pressenævnet
© Kommunen ApS 2017  |  CVR: 31 88 59 57