Kommunen.dk
MENU
Illustration: The Guardian
Illustration: The Guardian

I Kremls spejlkabinet

I Kremls spejlkabinet

Falske nyhedshistorier. Manipulerede fotos. Arrangerede tv-optagelser. Hære af betalte internettrolde. Har Putins Rusland udviklet en ny slags informations­krig – udkæmpet i ”psykosfæren” snarere end på slagmarken? Eller er det bare en kæmpe gang bluff?

Det kræver abonnement at læse denne artikel.

Det fænomen, som Margo Gontar fandt det lettest at håndtere, var de døde børn. De vrimlede frem overalt på hendes computerskærme – på nyhedssites og sociale medier – flankeret af overskrifter, som beskyldte fascistiske ukrainske bander trænet af NATO for at have forvoldt deres død. Det var først på året 2014; Krim var lige blevet overtaget af soldater, der så ud og lød til at være russere, men ikke bar nogen nationale kendetegn, ligesom Vladimir Putin med et smørret grin havde forkyndt for hele verden, at der slet ikke var tale om russere. Nu var det østlige Ukraine ved at blive overtaget af separatister. Gontar prøvede at gå til modangreb.

Interesseret i et abonnement? - klik her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.