De sociale medier kan mindske afstanden mellem borger og politiker. I nogle tilfælde desværre med den konsekvens, at politikeren bliver genstand for chikane. 
Foto: Cathrine Ertmann / Polfoto
De sociale medier kan mindske afstanden mellem borger og politiker. I nogle tilfælde desværre med den konsekvens, at politikeren bliver genstand for chikane.  Foto: Cathrine Ertmann / Polfoto

Hver tredje lokalpolitiker bliver chikaneret på nettet

Den indre svinehund har fri leg på nettet, siger lokalpolitikere i stikprøveundersøgelse. Det er et demokratisk problem, men der findes ingen politisk løsning, mener Borgen-politikere.

Debatniveau

Af Peter Christian Nielsen | [email protected]

Det er ikke uden omkostninger at bestride et politisk hverv. Trusler om vold og verbale krænkelser er blevet en integreret del af den lokalpolitiske debat på nettet. Det viser en stikprøve, som Kommunen har lavet blandt byrådsmedlemmer i Frederikshavn, Viborg, Aarhus, Svendborg, Køge og Hillerød.

Knap en tredjedel af de byrådsmedlemmer, der har deltaget i undersøgelsen, siger, at de har været udsat for online-krænkelser på grund af deres holdninger eller optræden i debatten.

- Det startede med en mail, hvor han kaldte mig ‘Panodil-pigemorderen’. Han skrev, at piger begik selvmord på grund af min socialpolitik. Han skrev også, at han vidste, hvor mine børn og børnebørn bor, siger et kvindeligt byrådsmedlem, som ønsker at forblive anonymt.

”Jeg har været rigtig, rigtig bange og er stadig gennemgående utryg. Jeg er hele tiden mistænksom, når jeg snakker med fremmede. Sagen har betydet, at jeg ikke er helt så aktiv i byen.”

Manden fremsatte trusler mod politikeren i flere breve, hvilket fik byrådsmedlemmet til at inddrage politiet og kommunalforvaltningen i sagen. Kvinden blev udstyret med en overfaldsalarm, og manden fik et polititilhold, som betyder, at han ikke må skrive til politikeren og skal holde sig på afstand.

- Jeg har været rigtig, rigtig bange og er stadig gennemgående utryg. Jeg er hele tiden mistænksom, når jeg snakker med fremmede. Sagen har betydet, at jeg ikke er helt så aktiv i byen, siger det kvindelige byrådsmedlem.

Kæmpe problem

Kurt Klaudi Klausen, professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, mener, at det er et ”kæmpe problem for demokratiet”, at så mange lokalpolitikere bliver udsat for krænkende adfærd på nettet.

- Politikere skal kunne udtale sig uden at føle sig krænket på nettet og frygte for sin egen og familiens sikkerhed, siger han og tilføjer:

- Det her er en forholdsvis lille stikprøve, men det er mange, der føler sig krænket. Og jeg tror faktisk, at det er retvisende. Jeg tror, at det her er udtryk for, at der er flere folk, som blander sig i debatten og simpelthen ikke har niveauet til at deltage i den demokratiske debat. Det er udtryk for, at det er nemmere at udtrykke sig på nettet uden at det får konsekvenser.

En rundspørge foretaget af DR i 2013 understregede, at trusler og verbale udfald er et særlig stort problem blandt de mest profilerede politikere.

57 procent af 400 medvirkende udvalgsformænd og borgmestre sagde, at de havde oplevet personlig chikane, og mere end hver femte havde fået trusler fra vrede borgere.

Ingen løsning

Jacob Jensen, kommunalordfører i Venstre, er ikke overrasket over, hvor mange lokalpolitikere der udsættes for trusler og chikane.

- Det er kendetegnende, at sociale medier og nettet generelt har ført til, at man lufter frustrationer og ikke behøver at se folk i øjnene. Jeg troede faktisk, at tallet var endnu højere, siger han.

Kommunalordføreren mener ikke, at der er nogen umiddelbar politisk løsning på problemet. Straffeloven rummer tilstrækkelige muligheder for at straffe borgere, der går over stregen, siger Jacob Jensen.

- Folk bliver mere og mere opmærksomme på hvad der foregår politisk på grund, af sociale medier og alle mulige nyhedsudsendelser. Flere bliver aktive i demokratiet og mere involverede. Derfor føler flere måske, at de har ret til at kritisere, siger Jacob Jensen.

Socialdemokraternes kommunalordfører Simon Kollerup ser heller ikke nogen mulighed for at lovgive sig til færre trusler og udfald mod lokalpolitikere.

- Enhver, der føler sig krænket eller truet, er én for meget, siger han og tilføjer:

- Alle må tænke over deres opførsel på nettet. Vi må tage os kollektivt sammen. Vi må være på nettet, som vi er i den virkelige verden.

Om stikprøven

  • 49 byrådspolitikere fordelt på seks kommuner (Frederikshavn, Viborg, Aarhus, Svendborg, Køge og Hillerød) har svaret på spørgsmålet: Har du oplevet krænkende adfærd på nettet på grund af dine politiske holdninger eller din optræden i den politiske debat?
  • 14 svarede ja på det spørgsmål, mens 35 svarede nej. Størstedelen af de adspurgte rubricerede krænkelsen under ”anden verbal krænkelse”, mens enkelte havde været udsat for voldstrusler, racistiske ytringer og beskyldninger om lovbrud.
  • Kommunen er bekendt med den anonyme, kvindelige byrådspolitikers rigtige identitet.

It

Kommunikation

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet