Hvad er en konsulent?

Mange kommuner aner ikke, hvad de bruger på eksterne konsulenter. Samlet drejer det sig om udgifter for milliarder.

Mørketal

Af Kim Rosenkilde Nielsen | [email protected]

Kun få af landets største kommuner har på eget initiativ gjort op, hvor mange penge de bruger på at hyre konsulentbistand ude i byen. Det gør ikke kun den enkelte kommunes for­brug på eksterne konsulenter til et mørketal, men slører samtidig hvor stort det kommunale marked for private konsulenter reelt er.

En rundspørge foretaget af Kommunen til de ti folkerigeste kommuner viser, at kun fire har deres egen opgørelse eller skøn over konsulentforbruget. De øvrige seks har enten helt afvist at lave en opgørelse eller har forsøgt at gøre det på baggrund Kommunens definition af konsulenter.

- Det er lidt Wild West. Vi ved en del om statens forbrug, men vi ved ikke ret meget om kommunernes bortset fra, at det er et kæmpe beløb, der bruges hvert år, siger Henning Jørgensen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet.

Der findes ingen opgørelser over, hvor meget kommunerne eller det offentlige samlet set bruger på eksterne konsulenter. Rigsrevisionen har opgjort statens forbrug til omkring fire milliarder kroner. Et forsigtigt skøn baseret på Kommunens rundspørge peger i retning af et kommunalt marked på i hvert fald en milliard kroner.

Men det er alt for lidt, mener Henning Jørgensen. Han peger på, at omsætningen alene til såkaldte managementkonsulenter er på omkring 15 milliarder kroner årligt, og at det offentlige formentlig står for en tredjedel af det forbrug. Oveni kommer udgifter til it-konsulenter, rådgivende ingeniører, revision, advokater og meget mere.

Vejle er en af de kommuner, der har meldt hus forbi på spørgsmålet om, hvor mange penge der bruges på eksterne konsulenter. Det bekymrer ikke borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V).

- Det, jeg interesserer mig for, er, om forvaltningerne overholder deres budgetter. Så må de selv om, hvordan de gør det, siger Arne Sigtenbjerggaard.

Økonomi

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet