HPV-klager næsten fordoblet på to måneder

Fra september til november er antallet af anmeldelser om HPV-vaccination til Patientforsikringen steget fra 28 til 55. Undersøgelser har dog vist, at vaccinen har få bivirkninger, forklarer ekspert

Bivirkninger

Af Morten Munkholm | [email protected]

I to år var der relativt stille omkring eventuelle bivirkninger ved HPV-vaccination, men siden sommerens mediefokus på vaccinen, har de nu fået travlt med at tage imod sager hos Patientforsikringen.

I starten af september fortalte instansen, at der siden oktober 2010 var indkommet i alt 28 anmeldelser, men på blot to måneder er det tal næsten fordoblet til 55, oplyser Patientforsikringen til dk-sundhed.

Hos Sundhedsstyrelsen ser de dog ingen grund til generel bekymring over HPV-vaccinationen mod livmoderhalskræft, som er en del af børnevaccinationsprogrammet for piger.

- Vi vurderer løbende fordelene og ulemper ved vaccination. Og Sundhedsstyrelsen vurderer fortsat, at fordelene er langt større end ulemperne. Dette gør vi, selvom vaccinen i meget sjældne tilfælde kan have alvorlige bivirkninger, siger chef for forbrugersikkerhed, Henrik G. Jensen.

Professor: Få alvorlige tilfælde
Indtil videre har Patientforsikringen behandlet ti af anmeldelserne om bivirkninger ved HPV-vaccination, og i to af tilfældene er der tilkendt erstatning på samlet set 4,2 millioner kroner. Men en rapport fra Statens Seruminstitut har vist, at der er relativt få bivirkninger af vaccinen. Og de sager, hvor der har været alvorlige bivirkninger, behøver ikke nødvendigvis have noget med HPV-vaccinen at gøre.

- De undersøgelser, der har været lavet, kan ikke dokumentere nogen overrepræsentation af sygdomme og bivirkninger i forbindelse med HPV-vaccinen i forhold til dem, der ikke er vaccineret, forklarer professor i immunologi ved Københavns Universitet, Jan Pravsgaard Christensen.

Bivirkningerne kunne i mange tilfælde også være kommet ved andre typer af vaccinationer, og derfor er han meget påpasselig med at klandre HPV-vaccinen.

- Hvis det nu var sådan, at der i nogle af de ti sager, Patientforsikringen har haft oppe nu, kunne findes en klar årsag og sammenhæng til, at det er en af komponenterne i vaccinen, der giver de her skader, så ville det stille sig helt anderledes, siger Jan Pravsgaard Christensen, der dog godt kan forstå den usikkerhed, der kan opstå i befolkningen, når de ser, hvordan nogle mennesker reagerer på vaccination.

- Vacciner har få alvorlige bivirkninger, vi snakker måske en ud af en million, men når vi så har en mistanke om, at en vaccine er skyld i bivirkninger, er det til gengæld meget svært at finde årsagen til, hvorfor folk reagerer sådan på den, for ikke at sige umuligt, fortæller professoren.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet