Hospitaler kæmper med elendigt arbejdsmiljø

Alene i januar i år har tre sygehuse fået tildelt en rød smiley af Arbejdstilsynet. Der er uacceptabelt store problemer, mener Dansk Sygeplejeråd

Tilsyn

Af Morten Munkholm | [email protected]

Dårlige arbejdsredskaber, farlig kemi og psykiske belastninger. Arbejdsmiljøet på 10 ud af landets 53 offentlige hospitaler er så skidt, at Arbejdstilsynet har tildelt dem en rød smiley.

- Det er selvfølgelig ikke okay, at hospitalerne har de her smileys. Det er jo et udtryk for, at der er uacceptabelt store problemer med arbejdsmiljøet, siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd (DSR) Dorte Steenberg.

De røde smileys er givet for en lang række forskellige problemer såsom unødig støj, dårlig luftkvalitet, kræftfremkaldende gener og vold. Et fælles træk for hospitalernes påbud er, at de ofte er givet for dårligt fysisk arbejdsmiljø.

- Der er travlt på hospitalerne, og patienter er jo ikke bare almindeligt gods at rykke rundt på – det er jo mennesker. Det kan være, det går for stærkt, eller at der ikke er de rette hjælpemidler til rådighed. Når arbejdstilsynet tildeler røde smileys, er der i hvert fald nogle generelle problemer, fortæller Dorte Steenberg.

Særlige problemer
I efteråret gik Danske Regioner ud og sagde, at de ville lave en særlig indsats for at få forbedret arbejdsmiljøet på hospitalerne, og siden faldt antallet af røde smileys. Men efter januar måneds tilsyn er tallet igen kommet op på 10 hospitaler.

- Vi ser naturligvis med alvor på, at Arbejdstilsynet uddeler røde smileys til hospitalerne. Og vi forholder os til, om der er nogle generelle tendenser på tværs af hospitalerne, som kræver en særlig og koordineret indsats, siger formanden for Danske Regioners Løn- og Personalepolitiske Udvalg, Jens Stenbæk (V).

Han påpeger samtidig, at hospitalerne generelt set ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i 2012 klarer sig bedre end gennemsnittet.

- Vi har nogle meget kompetente arbejdsmiljøorganisationer i regionerne, der arbejder meget målrettet med arbejdsmiljømæssige problemer, siger han.

Mange af hospitalernes påbud fra Arbejdstilsynet er efterhånden flere år gamle, men er tilsyneladende ikke blevet ordnet. Og det irriterer Dansk Sygeplejeråd.

- Det er hverken i orden over for personalet eller patienterne. Arbejdsmiljøet skal være i orden, for vi ved også, at der er en klar sammenhæng mellem arbejdsmiljøet og den kvalitet, man giver patienterne, siger Dorte Steenberg.

Arbejdstilsynet skal i år stå for en indsats, hvor de holder særlig øje med arbejdsmiljøet på landets hospitaler. Og DSR vil holde et vågent øje med, hvad det bringer af resultater.

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet