Billede
Nicolai Hansen, udsat og hjemløs, fik nok af sine plageånder og meldte Black Army til politiet. Peter Rahbæk Juel støttede ham og fulgte med ham i retten og kalder Nicolai for “Danmarks modigste mand.”

Har I ikke noget andet end en Range Rover med tonede ruder?

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) gik som noget af det første i clinch med byens kriminelle bande Black Army. Personligt førte det til en del kontroverser og en hverdag, der pludselig lignede noget fra en film. I dag er der kommet lidt mere ro på - men kampen for en by uden bander er langtfra slut.

q&a med peter rahbæk juel

Af Hanne Korvig | [email protected]

Er man modig eller dumdristig, når man som 40-årig familiefar bider sig fast i haserne på byens kriminelle bande Black Army?

- Det var ikke en refleksion, der fyldte så meget for mig. Det var et problem, der trængte sig på, og som skulle løses. Banden Black Army havde fået monopol på narkomarkedet i vores by. De havde banket Hells Angels ud af byen. Derudover havde Black Army sat sig på byens socialt udsatte, og de var også begyndt at afpresse butikker, så der var gang i en udvikling i byen, der var ved at gå over gevind, og den kamp valgte jeg at gå ind i. På vegne af byen.

Hvordan sætter banderne sig konkret på socialt udsatte og hjemløse?

- Mange af de udsatte er også stofmisbrugere, og da det er banderne selv, der står for narkomarkedet, har de nemt ved at styre de udsatte. De udpeger de stærkeste af dem til at sælge stoffer for sig, og hvis de nægter, så udstikker de dummebøder, eller også resulterer det i tæsk og lemlæstelse. Samme behandling foregår, når de tvinger deres kontanthjælp fra dem. Odense er langtfra den eneste by med de her problemer, men i Odense er kriminaliteten systematiseret på meget bestialsk og brutal vis.

Hvordan kommer du så tæt på de udsatte og deres problemer? De kommer vel ikke op til dig på rådhuset og banker på din dør og siger: Hjælp, de er efter os?

- Det endte de faktisk med at gøre. Dét, der kickstartede hele situationen, var en sag med fem tatovørbutikker, der blev afpresset af Black Army ved højlys dag. Banderne kom i deres store biler af tysk fabrikat og med tonede ruder og truede sig til beskyttelsespenge for at passe på dem. Tatovørerne blev bange og endte med at gå til politiet. Og da både jeg, byrådet, Cityforeningen og andre bakkede op om tatovørerne, fandt nogle af hjemløse også mod til at fortælle deres historier om den systematiske vold og afpresning, de blev udsat for. Så jeg sagde: “Fint, kom op på mit kontor og fortæl mig om det over en kop kaffe.”

- En af dem var den hjemløse Nicolai Hansen. Han havde fået nok og ville af med sine plageånder. Han anmeldte dem trods det, at han selv havde nogle sager hængende for besiddelser af ulovlige ting. Han er Danmarks modigste mand! Vi ved, at Black Army nedstirrer folk, når de er i retten, så jeg og et par kolleger tog med de hjemløse i retten for at støtte dem - og da jeg var med som vidne, blev jeg interessant for bandemedlemmerne. Jeg har ikke lagt skjul på, hvad jeg mener om dem, og hvor tarveligt jeg synes, det er, det de laver.

   Odense er langtfra den eneste by med de her problemer, men i Odense er kriminaliteten systematiseret på meget bestialsk og brutal vis.

Efterfølgende havde du et ubehageligt møde med Black Army på en tankstation i deres hood, hvor du nægtede at give hånd til nogle fra banden, hvilket resulterede i en truende adfærd fra deres side. Hvordan var forløbet efter den episode?

Der gik et par dage, så blev jeg kontaktet af politiet. Jeg stod og lavede spaghetti og kødsovs til min familie, da jeg fik at vide, at Politiets Efterretningstjeneste ville tage turen fra Søborg til Odense for at passe på mig. Fire timer senere sad de i mit hjem og snakkede om skudvinkler og sikkerhed på en måde, som jeg kun har læst om eller set på film. Da blev jeg presset lidt på tryghedsfølelsen.

Hvordan forklarer man sine børn, at nu går far på arbejde med livvagter i skudsikre veste?

Heldigvis havde jeg kun livvagter i to uger, og derfor nåede jeg aldrig i dybden med at forklare mine børn, hvad det hele gik ud på. Min yngste søn var fire, da det stod på, så han var ikke gammel nok til at forstå sammenhængen. Min ældste søn var 11 år og syntes til gengæld, at det var ret sejt. Han prøvede jo at ankomme til skole i en Range Rover sammen med to solbrillebeklædte PET-folk i jakkesæt. Det er i øvrigt meget sjældent, at der er PET vagter i Odense, og det blev meget ‘talk of the town,’ så jeg sagde til dem: “Har I måske noget andet end en Range Rover med tonede ruder? Kan I “gå” lidt mere casual?” Så kom de sgu i en Skoda dagen efter.

Hvad skete der efter de to uger med livvagter?

Jeg kom under ‘skærpet tilsyn’, som er niveauet under livvagter. Det betyder, at politiet patruljerer 24 timer omkring din bolig. Tjekker haven og så videre. Vi fik ny nabo på det tidspunkt, og jeg nåede ikke at hilse på ham, før jeg så, at der var en hundepatrulje inde og hive ham ud af huset, fordi hans flyttebil skulle undersøges. Heldigvis var han ret forstående. Det var sgu lidt absurd det hele, og jeg tror ikke, at jeg er helt færdig med at reflektere over det, men jeg føler mig ikke truet i dag.

Hvilke initiativer har I, byrådet, taget?

Vi har lavet en Al Capone tilgang, hvor vi stresser bandemedlemmerne på deres økonomi. Er du bandemedlem og på kontanthjælp, bliver du mødt med et krav om aktivering og fremmøde på kommunen hver morgen. Har man har lyst til at blive hjulpet ud af sin situation, har man mulighed for at få hjælp til det i foreningen Exit. Derudover har vi sat penge af i vores budget til at kunne flytte de udsatte et andet sted hen i landet, hvis de gerne vil vidne og har brug for anonymitet og beskyttelse efterfølgende.

   Jeg har ikke lagt skjul på, hvad jeg mener om dem, og hvor tarveligt jeg synes, det er, det de laver.

Hvor meget fylder konflikten i Odense i dag?

Der er mere ro på end for et år siden. Fyns Politi har været rigtig gode - der er omkring fyrre rockerbande-medlemmer, der sidder fængslet lige nu, og der bliver løbende fældet domme over de medlemmer, der har været i Black Army. De har nedlagt sig selv og smidt rygmærkerne - siger de - men jeg vælger at kalde dem for banden forhenværende kendt som Black Army; for de er der stadig. Og vi ved, at de prøver at genopbygge narkomarkedet, og de er stadig i haserne på de udsatte. Vi har vundet nogle slag i kampen, men krigen mod Black Army er ikke slut endnu.

Er du egentlig selv 100 procent bøllefri?

Jeg har spillet meget håndbold, hvor jeg fik øgenavnet ‘Destroyeren,’ men jeg tror nok, at jeg vil kalde mig selv for stille, rolig og ordentlig. Jeg har fået en parkeringsbøde engang, men det er vist også det eneste. Jeg har aldrig haft et stort behov for at presse lovgivningen - så skulle det da lige være det med, at jeg er født og opvokset i Vestjylland, hvor vi syntes, at trafikregler var vejledende.  

Politikerliv

Tilmeld dig nyhedsbrevet