Græsrodsprojekt får ben at gå på i Vejen

Medarbejderne i Vejen Kommune ville hjælpe borgerne til en bedre hverdag og mere selvstændighed. Det har resulteret i, at borgerne i stigende grad kan klare sig selv, og kommunen udvider i det kommende år initiativet.

Tema: sundhed

Af Thea Storm Pedersen | [email protected]

”Vi gjorde det nok lidt bagvendt. Vi gik egentlig bare i gang, og så ordnede vi det, vi manglede, hen ad vejen,” fortæller ældrechef i Vejen Kommune Kirsten Dyrholm om initiativet BASH, Bevar en Aktiv og Selvstændig Hverdag, som blev skudt i gang i februar. Ideen opstod nedefra, efter nogle medarbejdere havde hørt om hverdagsrehabilitering på et kursus. Det talte de efterfølgende så varmt for, at kommunen besluttede at ansætte en koordinator og sende 26 social- og sundhedshjælpere og assistenter på et tre uger langt kursus om rehabilitering, sundhedsfremme og forebyggelse. 

”Det er gået lidt slag i slag. Det har været sådan et græsrodsprojekt, fordi det startede nedefra, og medarbejderne har hele vejen igennem haft stor indflydelse på, hvad der skulle ske,” siger Kirsten Dyrholm. 

Mere livskvalitet

I Vejen er BASH ikke udviklet som et egentligt projekt, fordi det blev det sat i gang som en del af driften. Men manglen på en projektbeskrivelse kostede kræfter i opstartsfasen.

”De første par måneder havde medarbejderne det lidt svært, fordi de skulle kæmpe for initiativet på arbejdspladsen i forhold til deres kollegaer og den tid, der var afsat. De ville nok gerne have haft en funktionsbeskrivelse fra starten for at få et mere afklaret forløb,” siger Kirsten Dyrholm, som samtidig peger på, at projektet måske ikke var kommet så hurtigt og godt i gang, hvis det havde krævet mere planlægning. 

Efter startskuddet til BASH lød, har over 100 Vejen-borgere været igennem forløbet, som både dækker over praktisk hjælp, fysiske øvelser, samtaler og forklaringer. De foreløbige resultater viser, at der er sket et fald i behovet for hjælp hos 85 procent af de borgere, som har gennemført BASH.

”Det har været meget positivt. Borgerne får mere livskvalitet, råderet i eget liv, uafhængighed og kræfter til at klare nogle andre ting. Og medarbejderne, de er også glade,” siger Kirsten Dyrholm, som fortæller, at initiativet har givet mange medarbejdere mulighed for at arbejde med udgangspunkt i borgernes ressourcer, som de oprindeligt er uddannet til. 

Lav overligger

BASH har ind til nu kun vist en brøkdel af sit fulde potentiale, vurderer Kirsten Dyrholm.

”Vi har ikke sat overliggeren så højt endnu. Der er meget mere at komme efter. De ressourcer, vi har brugt i år, har fint kunnet finansiere sig selv, så fra næste år har vi også kunnet regne besparelser i millionklassen ind,” siger hun. 

Indtil nu har kun 11 procent af de adspurgte borgere takket nej til BASH. Kirsten Dyrholm fortæller, at dem, som er nye i systemet, også er de nemmeste at få med, mens det kniber lidt mere med de borgere, som har været i systemet i længere tid.

”De, der siger nej, det er primært i forhold til rengøringsopgaver: Det er ikke så let at sælge ideen om støvsugning som personlig hjælp,” siger Kirsten Dyrholm. 

Kommunen har allerede besluttet at sende yderligere 25 medarbejdere på BASH-kursus. Derudover skal alle plejemedarbejdere og sygeplejersker uddannes i rehabilitering for at sikre, at alle i systemet kan arbejde ud fra principperne om hverdagsrehabilitering. Kirsten Dyrholm er glad for, at kommunen endelig har haft modet til at satse på borgernes egne ressourcer. 

”Hjælp til selvhjælp er noget, vi altid har snakket om, men som vi aldrig tidligere har haft modet til virkelig at satse på. Men det er så vigtigt, for vi skal se borgerne anderledes og finde de nye ting, der hjælper,” afslutter Kirsten Dyrholm.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet