- Giv os lov til at styre

Adgangen til gratis fysioterapi foregår for ukontrolleret og ukoordineret, og derfor bør kommunernes rolle styrkes, mener udvalgsformand

Interview

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Faaborg-Midtfyn har for alvor fået de handicappede på stikkerne, efter kommunen har sat fokus på den vederlagsfri fysioterapi og de stigende kommunale udgifter.

Faaborg-Midtfyn ser nemlig gerne, at kommunerne får mere indflydelse på, hvornår og i hvilket omfang borgere kan få gratis timer ved en fysioterapeut. I dag er det udelukkende lægerne, der henviser borgerne, nogle gange efter rådgivning fra fysioterapeuterne.

- Vi har påpeget, at der var nogle strukturelle problemer. For eksempel har vi haft nogle cases, hvor nogen modtog vederlagsfri fysioterapi uafhængigt af, at de også har modtaget noget anden behandling. Der har ikke været nogen koordinering imellem, forklarer formand for sundhedsudvalget i Faaborg-Midtfyn, Vagn Hansen (SF).

Frygter lavere serviceniveau
Kommunen har derfor henvendt sig til Folketingets sundheds- og forebyggelsesudvalg og blandt andet foreslået en løsning, hvor vederlagsfri fysioterapi overgår fra at høre under sundhedsloven til serviceloven. Det vil give kommunerne en ganske anden indflydelse og kontrol med udviklingen.

Danske Handicaporganisationer advarer dog kraftigt mod dette. Foreningen frygter, at det blot vil få kommunerne til at sænke behandlingsniveauet.

For mange bindeled
Vagn Hansen understreger dog, at det ikke er formålet. Han påpeger, at Folketinget, som de gør på en masse andre områder, kunne pålægge kommunerne en minimumsstandard eller for eksempel forlange af kommunerne, at der skal foregå en sundhedsfaglig vurdering.

- Det er ikke altafgørende for os, hvor det hører henne lovgivningsmæssigt, men det afgørende er, at vi får set på, hvordan vi får skabt den bedst mulige struktur omkring det. Der er mange bindeled inde over i dag, siger Vagn Hansen.

Unødig overbehandling
Mens det er læger og i en vis grad fysioterapeuter, der har indflydelse på antallet af behandlinger, så har regionerne en administrativ rolle, mens kommunerne betaler regningen. Vagn Hansen tror imidlertid på, at der kunne undgås unødig overbehandling af borgere, hvis kommunerne kom tidligere ind i processen.

- Vi er bare nødt til at være skarpe på, hvad der er god behandling. Det skylder vi både borgergruppen og de offentlige budgetter, siger han.

Ikke et spareforslag
Igen og igen understreger Vagn Hansen under interviewet, at han ikke sætter spørgsmålstegn ved, at folk skal have den nødvendige behandling.

- Det er meget vigtigt for mig at sige, at vi ikke er ude i et spareforslag. Det er noget af det, som vi er gået galt i byen med, fordi folk har været rigtig angste for, at vi gik ind i det her, fordi vi bare ville spare penge. Men vi vil altså bare gerne bruge pengene bedst muligt på sundhed, siger Vagn Hansen.

Efter at have krydset klinger satte Faaborg-Midtfyn og den lokale afdeling af Danske Handicaporganisationer sig tidligere på året ned for at udarbejde et udkast til en fælles pressemeddelelse, hvor hensigter med det fremtidige arbejde blev fastslået.

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet