Frygt for dyrere fjernvarme på Bornholm

Fjernvarmen fra BOFA kan risikere at blive dyrere, hvis affaldet skal ud i konkurrence, som miljøministeren nu bebuder

AFFALD

Af Redaktionen | [email protected]

Miljøminister Ida Auken meddelte tirsdag i Børsen, at hun ønsker at sende danskernes affald ud i konkurrence. En liberalisering risikerer at få store konsekvenser på Bornholm, hvor BOFA har investeret 53 mio. kr. i en renovering af det nedslidte anlæg i Rønne.

- Vi har sikret bornholmerne at deres affalds håndteres forsvarligt, og at de kan få billig varme i bytte, med den nylige renovering. Nu risikerer vi at liberaliseringen fjerner grundlaget for at tjene investeringen tilbage, hvis affaldet forlader øen som resultat af en liberalisering, siger områdechef i Bornholms regionskommune Jørgen Dreyer i en pressemeddelelse.

Væk fra øen
Ifølge Miljøministeriet kan staten spare 350 mio. kr. ved at sætte affaldet ud i konkurrence. Det har man regnet på i Dansk Affaldsforening og besparelsen for den enkelte borger vil mærkes ved at renovationsgebyret i gennemsnit falder med blot 40 kr. per ton affald. En almindelig familie producerer ca. 0,8 ton affald om året. Samtidig vil fjernvarmekunder dog kunne risikere at se deres regning stige med op til 3.000 kr., hvis det billige affald skal erstattes af kul, olie eller udenlandsk biobrændsel. 

- Her på Bornholm er der en reel og stor risiko for, at vi skal sende affaldet til Sjælland eller Tyskland i stedet for at blive her på øen. Det betyder at fjernvarmen fra BOFA skal produceres af andre brændsler, og jeg gætter på, at det bliver via kul. Det virker absurd, eftersom affald er et CO2-venligt brændsel, vi jo har her på øen, siger Jørgen Dreyer.

I sammenhæng med energisystemet
Ligesom Jørgen Dreyer frygter Dansk Affaldsforenings bestyrelsesformand, at ministeren har glemt den tætte sammenhæng, der er mellem affaldet som brændsel og miljøvenlig fjernvarme. 

- I affaldsbranchen ser vi frem til at have en god dialog med ministeren, og jeg er fortrøstningsfuld om at hun vil se affaldet i sammenhæng med energisystemet, siger Ove E. Dalsgaard, formand for Dansk Affaldsforening.

Afsættet for miljøministerens planer om en liberalisering af affaldssektoren er en embedsmandsrapporten "Forbrænding af affald" fra 2010, som beregner, at staten kan spare 350 mio. kr. om året, ved at borgernes affald kommer ud i konkurrence.

tsp 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet