Frank Jensen: Drop pension til unge

Unge under 30 skal gøres klar til arbejdsmarkedet i stedet for at ryge på førtidspension, lyder det i fælles udspil fra Frank Jensen (S) og Klaus Bondam (R).

Førtidspension

Af Emil Ellesøe Ditzel | [email protected]

Antallet af unge førtidspensionister skal ned, og det ved København, hvordan man gør. På baggrund af kommunens erfaringer har overborgmester Frank Jensen og beskæftigelses- og integrationsborgmester Klaus Bondam lavet et reformudspil til førtidspensionen.

”For det første skal vi som samfund i udgangspunktet ikke tilkende førtidspension til vores unge under 30 år. Det er alt for tidligt i livet at blive dømt til en passiv tilværelse uden for arbejdsmarkedet,” skriver Frank Jensen i sin blog Krydsfelt på kommunen.dk.

Skræddersyet forløb

I stedet skal der være et udviklingsforløb for de unge med inspiration fra den indsats, man allerede har i København, hvor andelen af 18-29-årige på førtidspension er 0,4 procent mod 1,2 procent i hele landet.

Her forklarer man succesen med et tæt samarbejde mellem social- og beskæftigelsesforvaltningen og integrationsforvaltningen. De skræddersyr forløb for at gøre borgerne arbejdsmarkedsklar ved hjælp af blandt andet mentorer, fleksible timetal i aktivering og støtte til at få hverdagen til at hænge sammen. 

Højere aldersgrænse

Ifølge Jørgen Søndergaard, der er direktør i Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og var formand for regeringens arbejdsmarkedskommission, er det udviklingsforløbet, som projektet står og falder med:

”Det afgørende for, om forslaget kan blive en succes, er, hvor godt udviklingsforløbene fungerer. Det ved vi meget lidt om, men der er forskellige forsøg i gang rundtomkring,” siger Jørgen Søndergaard.

Regeringen har lagt op til at genvurdere borgere under 40 på førtidspension og gøre ydelsen midlertidig. Det tager Frank Jensen og Klaus Bondam afstand fra i deres udspil.

Jørgen Søndergaard er dog betænkelig ved at sætte aldersgrænsen så lavt som i København.

”Men jeg ville nok anbefale en højere aldersgrænse, da man kan blive 30, før man får en endelig afklaring af arbejdsevnen,” siger Jørgen Søndergaard.

 

Læs også 'Færre på førtidspension' i Krydsfelt med Frank Jensen (S) og Lars Krarup (V).

 

Social & sundhed

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet