Forsyning skæpper i kassen

Forsyningsselskaberne har flest kommunalpolitikere siddende i bestyrelserne.

Honorarer

Af Sine Riis Lund | [email protected]

Hvis man som borgmester savner penge i lønningsposen, skal man satse på bestyrelsesposter i et af landets mange forsyningsselskaber. Varme-, vand- og elforsyningsselskaber deler i alt mere end tre millioner kroner ud alene til landets borgmestre og er dermed kun overgået af KL, når det kommer til at medfinansiere borgmestrenes arbejde.

Nordforbrændingen betaler eksempelvis Hørsholms borgmester Morten Slotved 150.000 kroner som formand, Naturgas Fyn betaler Anker Boye (S) fra Odense 140.000 kroner som bestyrelsesformand og Solrøds Niels Hörup får 121.805 kroner for at være formand for affalds- og energiselskabet Kara/Novern.

Mangler faglighed

Derudover sidder menige byrådsmedlemmer og udvalgsformænd også ofte på vellønnede poster i forsyningsselskaberne.

Sine Heltberg (S) fra Frederiksberg sidder blandt andet i et kloak-, et vand- og et gasselskab. Hun mener dog ikke, at hun er den mest egnede til arbejdet.

“Jeg har svært ved at se, hvad man som politiker uden faglige forudsætninger på tekniske områder egentlig kan bidrage med,” siger Sine Heltberg (S) til dknyt.

Borgmester i Dragør Allan Holst (S) mener derimod, at byrådspolitikere har en vigtig plads i bestyrelserne.

“Du kan selvfølgelig godt sige, at jeg er uddannet socialrådgiver, hvad har jeg af forstand på forsyning? Men jeg mener, at der skal være en blanding af lægmandssynspunkter og så det professionelle syn i driften af det her,” siger Allan Holst, borgmester i Dragør, der netop er blevet valgt til bestyrelsen i et vandforsyningsselskab.

Også forsikringsselskaber, havne og transportvirksomheder er blandt de store bidragydere til borgmestrenes ekstralønninger, som, ifølge Kommunens opgørelse, i alt beløber sig til minimum 12,6 millioner kroner. 

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet