Statsminister Mette Frederiksen (S) på tirsdagens pressemøde om covid-situationen i Danmark. Vi skal alle gøre en særlig indsats nu for at bremse coronavarianten B117. Det indebærer forsamlingsloft på fem personer og afstandskrav på to meter frem til foreløbig 17. januar.
Statsminister Mette Frederiksen (S) på tirsdagens pressemøde om covid-situationen i Danmark. Vi skal alle gøre en særlig indsats nu for at bremse coronavarianten B117. Det indebærer forsamlingsloft på fem personer og afstandskrav på to meter frem til foreløbig 17. januar.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Forsamlingsloft på fem skal tæmme coronaen

Det er alvor nu, hvis vi skal stoppe en stejl vækst i coronasmitten. Forsamlingsloft og afstandskrav skærpes i to uger. Men vi står endnu over for det værste.

Restriktioner

Af Ritzau | [email protected]

Vi er gået ind i et afgørende kapløb med tiden, mens den særligt smitsomme britiske coronavariant B117 med stor hast spreder sig ud over Danmark.

Derfor sænkes forsamlingsloftet fra og med onsdag den 6. januar fra ti til fem personer for at bremse virusset. Samtidig skal vi nu holde to meters afstand - og ikke blot én meter - ved indkøb i dagligvarebutikker.

Stramningerne af forsamlingsforbud og afstandskrav gælder foreløbig indtil 17. januar - men alle må indstille sig på en forlængelse.

Det oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag på et pressemøde i Statsministeriet.

"Det værste foran os"

Vi har det værste foran os i de kommende to måneder. Derfor må alle gøre en ekstraordinær indsats, lød budskabet fra Mette Frederiksen.

Danmark hæver nu risikoniveauet fra 4 til 5 - det højeste trin, som betyder, at sundhedsvæsenet nærmer sig overbelastning.

- Vi kommer med en meget kraftig appel for tiden frem til 17. januar: Bliv mest muligt derhjemme og arbejd hjemmefra, hvis du kan. Køb kun ind én person ad gangen.

- Undgå at mødes med andre end dem fra din egen husstand og de allernærmeste. Og aflys gerne alle aftaler, hvor det er muligt, sagde Mette Frederiksen.

Sådan er forsamlingsforbud i andre EU-lande

I Danmark er forsamlingsforbuddet fra onsdag sænket fra ti til fem personer. Sådan er reglerne i andre EU-lande:

  • Belgien: Maksimalt fire personer må samles ud over ens egen husstand. Ved begravelser op til 15 personer.
  • Frankrig: Det er forbudt at samles flere end seks personer. Der er enkelte undtagelser, eksempelvis ved begravelser, hvor op til 30 personer må samles.
  • Holland: Man må maksimalt have to gæster i sit hjem - børn under 13 år tæller ikke med. Ved begravelser må der samles op til 100 personer.
  • Italien: Hver familie må maksimalt have to gæster i sit hjem - børn under 14 år tæller ikke med. Offentlige forsamlinger er som udgangspunkt forbudt.
  • Norge: Maksimalt fem må samles i private hjem ud over ens egen husstand. Borgere opfordres dog til ikke at invitere nogen gæster i den kommende tid.
  • Portugal: Ikke flere end fem personer ved private forsamlinger ud over ens egen husstand. Der må dog være op til 50 personer til begravelser.
  • Sverige: Maksimalt otte personer ved offentlige forsamlinger. Borgere opfordres til at begrænse kontakten med andre. Til begravelser må der undtagelsesvis være op til 20 personer samlet.
  • Tyskland: Det er ikke tilladt at mødes flere end fem personer fra to husstande - børn under 14 år tæller ikke med. Reglerne kan dog variere i de 16 delstater.
  • Østrig: Alle forsamlinger er som udgangspunkt forbudt. Med undtagelse af demonstrationer, begravelser og professionel sport. Maksimalt to husstande må mødes, men folk opfordres til at se færrest mulige personer.

Kilde: Nationale regeringers indberetning til EU-Kommissionen.

 

Det handler om at forsinke

B117-varianten har slået hårdt i Storbritannien, hvor samfundet er lukket. Det daglige smittetal er nu oppe på 60.000 briter, påpegede statsministeren.

  Hvis vi ikke gør en særlig indsats nu, vil også den danske smittekurve blive stejlere og nå et højere toppunkt end antaget. Det vil betyde flere indlagte og flere døde.

Hvis vi ikke gør en særlig indsats nu, vil også den danske smittekurve blive stejlere og nå et højere toppunkt end antaget. Det vil betyde flere indlagte og flere døde, advarede Mette Frederiksen.

- At forsinke er opgaven lige nu. Mutationen kan ikke stoppes, sagde hun.

- Vi skal igen holde to meters afstand mellem hinanden. Det gælder i dagligvarebutikkerne, når vi køber ind, men også i det offentlige rum, når vi møder hinanden på stien i skoven.

Det er dog ifølge regeringen stadig forsvarligt at holde daginstitutionerne åbne.

Smittesporing op i gear

Indrejserestriktionerne for borgere, der bor i Storbritannien, bliver strammet, og regeringen fraråder alle rejser dertil.

Smitteopsporingen skal op i gear for at bryde smittekæderne, og alt personale på plejehjem skal kunne hurtigtestes, sagde statsministeren. De seneste dage har budt på omfattende smitteudbrud på plejecentre rundt om i landet.

På positivsiden tæller, at samtlige beboere på plejecentre ventes at have fået første vaccinestik på fredag, sagde Mette Frederiksen.

Det generelle kontakttal er faldet fra 1,2 i sidste uge til 1,0. Til gengæld er tallet for den britiske variant nu 1,5 ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Tallet angiver, hvor mange personer hver coronaramt giver smitten videre til - og det skal ned under 1, før epidemien flader ud.

Omkring påske vil en stor andel af personerne i risikogrupper være vaccineret.

 Hvis alle vacciner bliver godkendt, og vi får leverancer som aftalt, så vil vi i løbet af sommeren have vaccine nok til hele befolkningen.  Der er en række forudsætninger for, at det lykkes, men man skal ikke være så meget partykiller, at man siger, at det ikke kan lade sig gøre.

Samtidig forventes det, at en "væsentlig" andel af befolkningen er vaccineret til sommer, sagde Heunicke.

En anelse mere optimistisk var Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen.

- Hvis alle vacciner bliver godkendt, og vi får leverancer som aftalt, så vil vi i løbet af sommeren have vaccine nok til hele befolkningen.

- Der er en række forudsætninger for, at det lykkes, men man skal ikke være så meget partykiller, at man siger, at det ikke kan lade sig gøre, sagde Senderovitz.

Vaccinen er også effektiv over for den britiske variant.

Tirsdag morgen var 51.512 danskere vaccineret.
Når man er færdig på plejecentre, bliver andre risikogrupper vaccineret. Det gælder borgere over 65 år, der får personlig og praktisk hjælp, samt personer over 85.

Fra februar er Sundhedsstyrelsens målsætning, at der kan vaccineres 100.000 personer om dagen, hvis der er vaccine nok.

Reglerne om forsamlingsforbud

Det er indtil 17. januar forbudt at samles flere end fem personer ved indendørs og udendørs arrangementer på offentlige steder. Der er dog flere undtagelser.

Gælder forsamlingsforbuddet i private hjem?

Nej. Forbuddet gælder ikke i private boliger og haver, som kun beboere råder over. Men man opfordres til ikke at have flere end fem kontakter per husstand.

Må jeg stadig gå på arbejde, i skole eller på studie?

Arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner er undtaget fra forbuddet. Men medarbejdere, der kan, opfordres til at arbejde hjemmefra. Skoler og uddannelser er lukket - på nær nødpasning - frem til 17. januar.

Kan man holde begravelser eller bisættelser?

Ja. Bisættelser og begravelser er ikke omfattet af loftet på fem mennesker. Der må dog maksimalt være 50 sammen til udendørs begravelser.

Må jeg tage i biografen, på restaurant eller til forestillinger?

Frem til 17. januar er restauranter, barer samt kultur- og foreningsliv lukket. Så det er ikke muligt nu.

Er demonstrationer omfattet?

Nej. Hvis en forsamling har et politisk eller andet "meningsbefordrende" formål, er det ikke omfattet af forsamlingsloftet.

Kilder: coronasmitte.dk og Sundhedsministeriet.

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet