Folkets stemme skal høres

Sidste år blev folkemødet kritiseret for at være for elitært og indspist. Nu har arrangørerne lagt sig i selen for at inddrage ‘de almindelige danskere’

Folkelighed

Af Sofie Flensburg | [email protected]

“En elitær fætter-kusine-fest” og “Roskilde Festival for teknokrater”. Sådan lød kritiske beskrivelser af Folkemødet anno 2011. Men med en fordobling af deltagertallet og inddragelse af weekenden mener projektgruppen bag Folkemødet, at også de civile deltagere i år er sikret en stemme i både de politiske debatter og de mange events. 

“Ligesom sidste år har vi i vores dialog med arrangørerne lagt vægt på, at det er en særlig arena, hvor man på en anden måde end normalt kan inddrage publikum,” siger konsulent i projektgruppen, der står bag Folkemødet, Lena Schenk og understreger, at folkemødet bliver mere “festival-agtigt” i år. 

En balance

Det betyder blandt andet, at der kommer flere aktiviteter udenom de store politiske debatter, hvor deltagerne kan deltage i quizzer, selv prøve kræfter med det politiske liv eller se fodboldkampe mellem politikere. I det hele taget har arrangørerne taget imod opfordringen om at inddrage publikum mere aktivt, siger Lena Schenk. 

“Der har været en kolossal interesse omkring at få telte, hvor folk har de lidt mere åbendør-arrangementer, der er mere publikumshenvendte. Der er mange, der både har nogle højtprofilerede, lidt tungere debatter og nogle mere inddragende og folkelige events, hvor man kan komme og prøve ting,” siger hun, men understreger samtidig, at det er vigtigt, at det fortsat er politikken, der er i centrum. 

“Der har været henvendelser fra folk, der vil sælge produkter eller holde markeder, og det er jo ikke, fordi vi ikke kan byde dem velkommen, men det er centralt at påpege, at det er det debatskabende, der handler om samfundets udvikling, der er det centrale i Folkemødet. Det andet må gerne være der, men det er ikke det, vi primært sætter rammer for,” siger hun. 

En løsning på det dilemma har blandt andet været at lade en lokal restauratør stå for driften af en kulturscene, hvor de mindre politiske og mere underholdningsprægede arrangementer kan foregå. 

Sådan er det på Bornholm

Blandt de såkaldt ‘almindelige mennesker’, der sidste år havde fundet vej til folkemødet var Betina og Morten Carlsen fra Svaneke. De glæder sig også til at deltage i år. 

“Det er sjovt at se politikerne i virkeligheden og høre deres taler. Normalt ser vi dem jo kun i fjernsynet eller i aviserne, så vi kan godt lide at møde dem og få et tilhørsforhold til dem på en anden måde,” siger Betina Carlsen, som også godt kan lide den uformelle stemning og blandingen af politik og underholdning. 

Hun peger dog også på, at der sidste år manglede publikum til de politiske taler. 

“Jeg tror, at det bliver noget andet, når det kommer til at gå ind i weekenden. Og så tror jeg da også helt sikkert, at der vil komme flere af de lokale i år. På Bornholm skal man bare lige se tingene lidt an - sådan er det," forklarer hun

Andet

kv21-banner
Tilmeld dig nyhedsbrevet